Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Βέλγιο θα αναλάβει την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) την 1η Ιανουαρίου 2024 για συνολικά έξι μήνες, έως τον Ιούνιο.

Πρόκειται για την 13η θητεία για το Βέλγιο που θα εργαστεί για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και την προετοιμασία των κοινών αξιών.

Η Προεδρία του Βελγίου έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τις βασικές αξίες του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της ενότητας.

Ενόψει της εξελισσόμενης γεωπολιτικής πραγματικότητας καθώς και των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, θα δώσει έμφαση στη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Επιδιώκει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο, καινοτόμο και ανθεκτικό ψηφιακό οικοσύστημα που ωφελεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Το Βέλγιο δήλωσε ότι η χώρα παραμένει επίσης προσηλωμένη στη φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, δίνοντας προτεραιότητα στην ενέργεια και την κλιματική μετάβαση.
Έχει αναγνωρίσει την επιτακτική ανάγκη για μια ενεργειακή μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς για την παροχή ενέργειας σε προσιτές τιμές, τη συμβολή στην κλιματική ουδετερότητα και τη διασφάλιση ασφαλούς εφοδιασμού.

Όσον αφορά στα κοινωνικά δικαιώματα, η βελγική Προεδρία επιδιώκει να δημιουργήσει μια χωρίς αποκλεισμούς, ισότητα των φύλων, καθώς και δίκαιη ευρωπαϊκή κοινωνία.

Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, της δίκαιης κινητικότητας της εργασίας, της βιώσιμης κοινωνικής προστασίας και της ψυχικής υγείας στην εργασία.

Μαζί με τις πρωτοβουλίες, η Προεδρία θέλει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και αξιοπρεπή στέγαση για όλους. Στοχεύει επίσης να αξιολογήσει την ετοιμότητα της ΕΕ για κρίσεις και να ενισχύσει το εργατικό δυναμικό της υγείας και της περίθαλψης.