Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εκδίδει διαβατήρια εμβολίων από τις 15 Απριλίου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα είναι πλέον η έκτη υψηλότερη σε κάλυψη εμβολίων παγκοσμίως.

Το αν είναι το έκτο ή το 10ο υψηλότερο εξαρτάται από την πηγή δεδομένων. Τα στατιστικά στοιχεία World in Data κατέταξαν τη χώρα στη 10η θέση στο τελευταίο της διάγραμμα αυτή την εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας ξεκάθαρα ότι το Βιετνάμ έχει κορυφαία απόδοση στην προσπάθεια εμβολιασμού ολόκληρου του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Κυβερνητική Πύλη του Βιετνάμ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Τραν Βαν Θουάν είπε ότι από την 1η Απριλίου, η χώρα είχε χορηγήσει πάνω από 206 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου διασφαλίζοντας ότι το 99% των ενηλίκων έλαβε δύο εμβόλια και το 50% το τρίτο. Αυτόν τον μήνα, παιδιά κάτω των 12 έως 5 ετών θα εμβολιαστούν κατά του Covid-19.

Μέχρι στιγμής, 17 χώρες αποδέχονται τα διαβατήρια εμβολίων του Βιετνάμ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα προσωπικά έγγραφα ταυτότητας, όπως δελτία ταυτότητας, για να διευκολύνουν τα ομαλά ταξίδια.

Το διαβατήριο θα είναι προσβάσιμο σε δύο εφαρμογές PC Covid-19 ή Digital Health. Εάν οι άνθρωποι δεν έχουν τις εφαρμογές, μπορούν να λάβουν διαβατήρια εμβολίων μέσω του ιστότοπου του υπουργείου Υγείας αφού έχουν τεκμαρτά στοιχεία ταυτότητας.

Η υιοθέτηση των διαβατηρίων του εμβολίου έχει δρομολογηθεί πιλοτικά από τα τέλη Μαρτίου για περίπου 1.000 κατοίκους του Ανόι που έλαβαν τα εμβόλια σε ένα από τα τρία μεγάλα νοσοκομεία της πόλης. Στην πόλη Χο Τσι Μινχ, τα διαβατήρια εμβολίων έχουν ήδη δοκιμαστεί για όσους εμβολιάστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Gia An 115.

Τον περασμένο μήνα η χώρα κατέληξε σε συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των «εμβολιαστικών διαβατηρίων» με 17 χώρες, συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Λευκορωσία, την Ινδία, την Καμπότζη, τις Φιλιππίνες, τις Μαλδίβες, την Παλαιστίνη, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα. , Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Αγία Λουκία και Δημοκρατία της Κορέας.

Από τις 26 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Αυστραλία είχε την υψηλότερη μέση υποστήριξη για διαβατήρια εμβολίων σε εννέα σενάρια όπου μπορεί να απαιτούνται διαβατήρια εμβολίων. Η αυστραλιανή υποστήριξη για την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κυμαινόταν από τους μισούς (50%) που θα υποστήριζαν τα διαβατήρια εμβολίων για καταστήματα ρούχων έως το 75% που υποστηρίζουν διαβατήρια εμβολίων για ταξίδια από ή προς την Αυστραλία. Η Αυστραλία μόλις πρόκειται να ανοίξει τα σύνορά της σε πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες μετά την εφαρμογή αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών για δύο χρόνια Covid-19.