Οι αρχές του Βιετνάμ προτείνουν όσοι έχουν κάνει πλήρεις εμβολιασμούς να τίθενται σε καραντίνα μόνο για τρεις νύχτες, με τεστ PCR-RT κατά την άφιξη και την τρίτη ημέρα, και να παρακολουθούνται συνολικά για 14 ημέρες.

Οι αεροπορικές εταιρείες από άλλες χώρες δεν θα είχαν αθέμιτο πλεονέκτημα εάν μπορούσαν να πετούν από και προς το Βιετνάμ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 , όταν το Βιετνάμ σχεδιάζει να ξεκινήσει τακτικές διεθνείς πτήσεις σε πιλοτική βάση, θα τεθούν σε ισχύ νέοι κανονισμοί.

Απόδειξη αρνητικών αποτελεσμάτων τεστ COVID-19 εντός 72 ωρών πριν από την εισαγωγή (εκτός από την περίπτωση παιδιών κάτω των δύο ετών), δήλωση κατάστασης υγείας πριν από την είσοδο και εγκατάσταση της εφαρμογής PC-COVID του Βιετνάμ (διαθέσιμη σε Android και iOS) όλα απαιτούνται.

Αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν δύο δοκιμές RT-PCR, μία την πρώτη και την τρίτη ημέρα μετά την άφιξη.

Υπάρχει ακόμη μια περίοδος αυτοελέγχου 14 ημερών μετά την άφιξη, αλλά αυτή είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τους ισχύοντες κανονισμούς για την απαιτούμενη επταήμερη καραντίνα και την επταήμερη παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας.

Η ιατρική αυτοπαρατήρηση θα μπορούσε να σταματήσει τη δέκατη ημέρα εάν είναι έτοιμοι να κάνουν τεστ COVID-19 (RT-PCR).

Από την αρχή της πανδημίας, το Βιετνάμ έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς σε ποιους επιτρέπεται η είσοδος. Μερικές διεθνείς αφίξεις στάλθηκαν σε απομακρυσμένα αεροδρόμια για να ολοκληρώσουν την απαραίτητη καραντίνα.

Είναι πιθανό ότι το άνοιγμα μερικών δημοφιλών τουριστικών τοποθεσιών για οργανωμένες εκδρομές από άλλες χώρες δεν πήγε καλά.

Αν και δεν θα ανοίξει τις πύλες για τους τουρίστες, η προγραμματισμένη τριήμερη καραντίνα θα διευκολύνει τα ταξίδια για Βιετναμέζους υπηκόους, ομογενείς και οποιονδήποτε έχει δεσμούς με τη χώρα.

Λόγω της παραλλαγής Omicron που κάνει τους γύρους και αλλάζει τα κριτήρια εισδοχής σε πολλές χώρες, αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου περιοριστικό.