Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο (EGC) απέρριψε την καταγγελία που υπέβαλαν οι Ryanair και Laudamotion κατά της έγκρισης κρατικών ενισχύσεων για την Austrian Airlines.

Οι δύο αεροπορικές εταιρείες μήνυσαν κατά της κρατικής ενίσχυσης ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ στην Austrian Airlines που είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι.

Σύμφωνα με την απόφαση του EGC, το μέτρο αυτό δεν κάνει διάκριση εις βάρος των Ryanair και Laudamotion. Η κρατική ενίσχυση προς την Austrian Airlines για τη ζημία που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επομένως, συμμορφώνεται με το δίκαιο της ΕΕ.

Οι Ryanair και Laudamotion μπορούν ακόμη να αμφισβητήσουν αυτήν την απόφαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ).

Η κρατική ενίσχυση 150 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι ήταν μέρος ενός συνολικού χρηματοδοτικού πακέτου αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό περιλάμβανε επίσης επιχορήγηση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από τη μητρική εταιρεία της Austrian Airlines Lufthansa και κρατικό τραπεζικό δάνειο 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Γενικού Δικαστηρίου επιτρέπει στην Austrian Airlines να συνεχίσει να πετάει. Η ενίσχυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2020 ήταν και είναι ακόμη απαραίτητη για τη διαφύλαξη της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Αυστρίας με περισσότερους από 6.000 υπαλλήλους και για τη διατήρηση των διεθνών συνδέσεων της Αυστρίας μέσω του κόμβου της Βιέννης μακροπρόθεσμα.