Το Γεωπάρκο Γρεβενών και Κοζάνης είναι το έκτο πετράδι του στέμματος του δικτύου των Γεωπάρκων της Ελλάδας που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο» ανάφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς κατά την επίσκεψή του στο φαράγγι της Πορτίτσας στα ορεινά Γρεβενά όπου βρίσκεται το ομώνυμο πέτρινο γεφύρι.

 

Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι φιλοδοξία του υπουργείου είναι τόσο το Γεωπάρκο της περιοχής όσο και τα υπόλοιπα του Ελληνικού δικτύου «να γίνουν ένας πόλος ερευνητικής δουλειάς Ελλήνων και ξένων επιστημόνων».

 

Τα Γρεβενά διαθέτουν ένα σπάνιο παρθένο οικοσύστημα με ορεινούς όγκους που συνδυάζουν μια μοναδική βιοποικιλότητα σε χλωρίδα και πανίδα γεγονός που αναγνώρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος .

 

«Η βιοποικιλότητα, η κλιματική αλλαγή είναι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά όψιν και η Ελλάδα είναι στη πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών σε πρωτοβουλίες για την Πράσινη Ανάπτυξη» υπογράμισε  ο κ.Αμυράς.

 

Απηύθυνε  επίσης έκκληση στους πολίτες «να δούμε από κοινού την σημασία της διατήρησης των ειδών και των οικοτύπων» που τα Γρεβενά διαθέτουν εν αφθονία.

 

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε ότι υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε το επόμενο διάστημα «να συντάξουμε την ειδική στρατηγική μας ώστε τα Γεωπάρκα να ενισχυθούν και μέσω του δικτύου του ΕΟΤ να προχωρήσουμε στην διάχυση της πληροφορίας σε όλο τον κόσμο»

 

Οι δύο υφυπουργοί κάλεσαν τους δημάρχους Γρεβενών κα Δεσκάτης να προσκομίσουν μελέτες και οργανωμένες δράσεις για την ανάπτυξη του Γεωπάρκου ώστε να ενταχθούν στα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Τους δύο υπουργούς υποδέχθηκε στο φαράγγι της Πορτίτσας η αμερικανίδα γεωλόγος και ερευνήτρια Άννα Ράσιου.

Μια εμβληματική επιστημονική προσωπικότητα που τα τελευταία 40 χρόνια έχει αφιερώσει την ζωή της μέσω των έρευνών της στην γεωλογική εξέλιξη των σπάνιων πετρωμάτων της περιοχής.

Από τους βασικούς συντελεστές στην οργάνωση και προετοιμασία της επιστημονικής πρότασης για την ένταξη περιοχής στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Ουνέσκο.