Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι κυβερνητικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί Covid οδήγησαν σε μείωση 38,5% του αριθμού των επιβατών στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ πέρυσι σε 6,3 εκατομμύρια.
Όταν πρωτοχτύπησε η πανδημία το 2020 οι επιβάτες στο Γκάτγουικ ήταν 10,2 εκατομμύρια.

Ο επικεφαλής του αεροδρομίου Stewart Wingate προέτρεψε την κυβέρνηση να καταστήσει το 2022 «το έτος κατά το οποίο θα καταργηθούν πλήρως όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της μη δημοφιλής φόρμας εντοπισμού επιβατών».

Οι ετήσιες ζημίες για το 2021 μειώθηκαν σε 370,6 εκατομμύρια λίρες έναντι 465,5 εκατομμυρίων λιρών το προηγούμενο έτος.

Η βελτιωμένη απόδοση ήρθε καθώς ο αριθμός των επιβατών ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η μητρική εταιρεία του αεροδρομίου δήλωσε ότι «η συνεχής αλλαγή των περιορισμών σε σύντομο χρονικό διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επιβατών στις κρατήσεις πτήσεων.

Οι επιβάτες το δεύτερο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 5,7 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας το 90,9% της κίνησης του έτους.

Το υψηλό επίπεδο εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις βασικές αγορές μας, η διαθεσιμότητα εκτεταμένων δοκιμών και η αναγνώριση από την κυβέρνηση ότι οι οικονομικές επιπτώσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των περιορισμών σημαίνει ότι το 2022 είναι πιθανό να επιβληθούν λιγότεροι περιορισμοί σε σχέση με το 2021, επιτρέποντας την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών».

Το αεροδρόμιο Γκάτγουικ θα ανοίξει ξανά το South Terminal του στις 27 Μαρτίου και θα συνεχίσει μια εκστρατεία προσλήψεων για να βοηθήσει στην κάλυψη της αναμενόμενης ισχυρής ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια από αυτό το καλοκαίρι.

Οι αυξημένες πτήσεις μικρών αποστάσεων από το αεροδρόμιο υποδηλώνουν ένα δυνατό καλοκαίρι του 2022, με την EasyJet να εκμισθώνει slots της British Airways, δίνοντας στην οικονομική αεροπορική εταιρεία την υψηλότερη χωρητικότητα της στον αερολιμένα με 120 δρομολόγια που εκτελούνται από 79 αεροσκάφη.

Η επιστροφή των επιχειρήσεων μικρών αποστάσεων της British Airways θα έχει 18 αεροσκάφη να πετούν σε 35 διαδρομές μικρών αποστάσεων.

Πέντε αεροσκάφη Wizz Air με βάση το Γκάτγουικ θα υποστηρίξουν συνολικά 25 δρομολόγια και η Vueling θα εκτελεί 16 δρομολόγια, με βάση δύο αεροσκάφη στο αεροδρόμιο.

Η κίνηση μεγάλων αποστάσεων έχει επίσης δει ζήτηση για προορισμούς διακοπών, με τις υπηρεσίες της Καραϊβικής από την British Airways και την TUI να παραμένουν ισχυρές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 επίσης επανεκκινήθηκαν οι υπηρεσίες WestJet και Air Transat προς τον Καναδά.
Η British Airways και η TUI επανεκκίνησαν τις πτήσεις προς τη Φλόριντα, η Emirates επανεκκίνησε τη σύνδεση με το Ντουμπάι, με άλλες συνδέσεις μεγάλων αποστάσεων να αποκαθίστανται στο Μεξικό, τον Μαυρίκιο, την Κόστα Ρίκα, την Αρούμπα και το Κατάρ.
Η JetBlue άρχισε επίσης να εξυπηρετεί τη Νέα Υόρκη και το Scoot στην Μπανγκόκ.

Το Γκάτγουικ έλαβε επίσης μέτρα πέρυσι για να εξασφαλίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον του αεροδρομίου ολοκληρώνοντας μια δημόσια διαβούλευση 12 εβδομάδων σχετικά με την πρόταση να τεθεί σε καθημερινή χρήση ο υπάρχων βόρειος διάδρομος προσγείωσης έως το καλοκαίρι του 2029 για τα αναχωρούντα αεροσκάφη, παράλληλα με τον κύριο διάδρομο του.

«Όπως ήταν για πολλά αεροδρόμια, το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για το Γκάτγουικ, τόνισε ο Stewart Wingate.

Αλλά, παρά τους διαρκώς μεταβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την αναδυόμενη παραλλαγή Omicron, καταφέραμε να τελειώσουμε δυναμικά τη χρονιά και μειώσαμε τις απώλειες μας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια πολύ διαφορετική θέση. Σημαντικές ανακοινώσεις από τις αεροπορικές μας εταιρείες σχετικά με αυξημένα δρομολόγια πτήσεων και σε σχέση με τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, αναμένουμε ένα δυνατό καλοκαίρι.

Επικεντρωνόμαστε αυτή τη στιγμή στο να ανοίξουμε ξανά το South Terminal μας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την αναμενόμενη ισχυρή ζήτηση.

Η ανάκαμψη της διεθνούς συνδεσιμότητας προς τα προ-πανδημικά επίπεδα θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ωστόσο, η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών θα πάρει χρόνο και προτρέπω την κυβέρνηση να καταστήσει το 2022 έτος κατά το οποίο θα καταργηθούν πλήρως όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της μη δημοφιλής φόρμας εντοπισμού επιβατών».