Σύνταξη: tourismtoday.gr

Με το Διεθνές Βραβείο «Λόρδος Βύρων», για το έτος 2021 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό ο Ελβετός τραπεζίτης και Φιλέλληνας Charles Pictet.

Ο Charles Pictet, είναι πρόεδρος της τράπεζας Pictet. Και απόγονος της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία υποστήριξε τον Καποδίστρια και το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία.

Το βραβείο απονέμεται στο όνομα του Λόρδου Βύρωνα, του μεγάλου ποιητή και Φιλέλληνα που πέθανε στο Μεσολόγγι, πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων κατά την Ελληνική Επανάσταση (1821-1828).

Ο Λόρδος Βύρων έγινε σύμβολο, ενσαρκώνοντας τις αξίες του Ελληνισμού, δηλαδή την ελευθερία, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξαρτησία του πνεύματος.

Τις αξίες αυτές και τα δίκαια των μαχητών της ελευθερίας, σφράγισε με τον πρόωρο θάνατό του.

“Επιθυμώ να συγχαρώ την Ακαδημία Αθηνών και την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό για τη σημερινή εξαίρετη τελετή, τόνισε κατά την διάρκεια της τελετής ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Επιθυμώ, επίσης, να τις ευχαριστήσω για την τιμή και το προνόμιο που μου παρέχουν να μιλήσω για μια διακεκριμένη προσωπικότητα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κοινότητας και έναν γνήσιο φίλο της Ελλάδας, με βαθιές φιλελληνικές οικογενειακές ρίζες: τον κ. Charles Pictet, στον οποίο θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο «Λόρδος Βύρων».

Οφείλουμε να αποτίουμε φόρο τιμής στους σημαντικούς ξένους επιχειρηματίες και τραπεζίτες, οι οποίοι δεν δίστασαν να συνεισφέρουν σημαντικά στην κάλυψη των οικονομικών αναγκών της Επανάστασης, καθώς και, στη συνέχεια, στις ανάγκες του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Δύο από τις πλέον επιφανείς φυσιογνωμίες ήταν ο Ελβετός τραπεζίτης και ευεργέτης του Ελληνικού Έθνους Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος (Jean-Gabriel Eynard) και ο εξ αγχιστείας θείος του, μεγάλος πολιτικός και διπλωμάτης της Ελβετίας, Charles Pictet de Rochemont. Και οι δύο υπήρξαν «ακρογωνιαίοι λίθοι» του φιλελληνικού κινήματος στην Ελβετία, αλλά και προσωπικοί φίλοι και υποστηρικτές του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο Εϋνάρδος πρόσφερε τεράστια χρηματικά ποσά για να στηρίξει την Ελληνική Επανάσταση και επιπλέον χρησιμοποίησε τη μεγάλη διπλωματική επιρροή του, προς όφελος των Ελλήνων και του Αγώνα τους.

Συνέχισε τη γενναιόδωρη οικονομική συμβολή του και μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, για την αγροτική ανάπτυξη και τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής στην Τίρυνθα, για την αποστολή σπόρων, πατάτας, εργαλείων, φαρμάκων, την ανοικοδόμηση χωριών, την οργάνωση της Εκπαίδευσης και του Στρατού.

Όμως, το κυριότερο επίτευγμα ήταν η συμβολή του στο τραπεζικό σύστημα.
Κατόπιν εισήγησης του Εϋνάρδου προς τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και με προσωπική συνεισφορά του, ιδρύθηκε η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα το 1828.
Λίγα χρόνια αργότερα, όταν απεδείχθη ότι οι συνθήκες δεν επέτρεψαν την επιτυχή λειτουργία της τράπεζας, ο Εϋνάρδος διαδραμάτισε εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας.

Πάνω σε αυτές τις ιστορικές ράγες συνεχίζει να κινείται ο κ. Charles Pictet, πρόεδρος της Pictet Bank, διεθνώς καταξιωμένη προσωπικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, απόγονος της οικογένειας Pictet de Rochemont και αφοσιωμένος Φιλέλληνας και ο ίδιος.

Ο κ. Pictet έχει αποδείξει την αγάπη του για την Ελλάδα, καθώς και τη βαθιά πεποίθησή του ότι ο πολιτισμός αποτελεί μια ανεκτίμητη κληρονομιά που πρέπει να προστατευθεί και να προβληθεί.

Ήταν αυτή η αγάπη και αυτή η πεποίθηση που τον οδήγησαν να κάνει «ό,τι μπορούσε», όπως έχει δηλώσει, για να διασώσει τους μύλους της Πάτμου, του ελληνικού νησιού που αγαπά και επισκέπτεται συχνά.

Η αποκατάσταση των μύλων όχι μόνο ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αλλά και απέσπασε ένα σημαντικό βραβείο από την Europa Nostra το 2012, ως «Το καλύτερο έργο αποκατάστασης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, τιμάμε σήμερα, με μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση, βαθιά ευγνωμοσύνη και αληθινή φιλία, τον κ. Pictet για τη γενναιόδωρη συνεισφορά του στη χώρα. Σας ευχαριστούμε!”