Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο βοήθειας αναδιάρθρωσης για τη γερμανική αεροπορική εταιρεία αναψυχής Condor το 2021 ακυρώθηκε από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

Η Επιτροπή ενέκρινε το πακέτο των 321 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο του 2021. Η γερμανική κυβέρνηση είχε σχεδιάσει να το δώσει στην αεροπορική εταιρεία για να υποστηρίξει την αναδιάρθρωση και τις συνεχιζόμενες δραστηριότητές της.

Η Condor είχε αντιμετωπίσει προκλήσεις εκείνη τη χρονιά μετά την αφερεγγυότητα του πρώην ιδιοκτήτη Thomas Cook.

Όμως η Ryanair προσέβαλε την απόφαση της Επιτροπής ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ.

Το δικαστήριο δήλωσε σε απόφαση την Τετάρτη ότι η Επιτροπή δεν έπρεπε να είχε εγκρίνει το πακέτο χωρίς επίσημη έρευνα. 

Η Ryanair είχε αποδείξει σε «επαρκή βαθμό» ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να είχε αμφιβολίες όταν έδωσε το “πράσινο φως” για τη βοήθεια.

Η Επιτροπή θα έπρεπε επίσης να αναρωτηθεί εάν το πακέτο πληρούσε τις απαιτήσεις των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ, όπως ο επαρκής επιμερισμός του βάρους.

Το δικαστήριο επεσήμανε την απαίτηση ότι οποιαδήποτε ενίσχυση αναδιάρθρωσης που θα βελτιώσει τη μετοχική θέση της αεροπορικής εταιρείας θα πρέπει να χορηγείται μόνο εάν το κράτος θα είχε επίσης δει εύλογο μερίδιο από τυχόν μελλοντικά κέρδη στην αξία της εταιρείας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Ryanair δεν είχε αποδείξει ότι το πακέτο βοήθειας είχε προκαλέσει «ουσιαστική δυσμενή επίδραση» στην ανταγωνιστική της θέση.

Το δικαστήριο ακύρωσε προηγουμένως απόφαση της Επιτροπής να εγκρίνει τη βοήθεια που χορήγησε η Γερμανία στην Condor κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επισήμανε την «ανεπαρκή αιτιολογία» για την απόφαση.

Η Ryanair αμφισβήτησε αυτό το πακέτο εκείνη την εποχή.

Ένας εκπρόσωπος της Ryanair χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου ως «θρίαμβο για τον θεμιτό ανταγωνισμό και τους καταναλωτές».

Είπαν: «Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ είναι η δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς για τις αεροπορικές μεταφορές. 

«Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της γερμανικής βοήθειας προς την Condor ήταν αντίθετη με τις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου της ΕΕ. 

«Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Επιτροπή πρέπει να ενεργεί ως θεματοφύλακας των ίσων όρων ανταγωνισμού στις αεροπορικές μεταφορές και δεν μπορεί να υπογράψει κρατικές ενισχύσεις που προκαλούν διακρίσεις που προωθούνται από τις εθνικές κυβερνήσεις». 

Η Ryanair επεσήμανε ότι περισσότερες από 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις διανεμήθηκαν σε αερομεταφορείς της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το δικαστήριο έκρινε ότι οι κρατικές ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν η SAS, η Lufthansa, η Air France-KLM και ορισμένες ιταλικές αεροπορικές εταιρείες ήταν παράνομες.

«Η σημερινή απόφαση υπογραμμίζει περαιτέρω την ανάγκη να ενεργήσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάκτηση αυτών των παράνομων πακέτων κρατικής βοήθειας και να διατάξει διορθωτικά μέτρα για την αποκατάσταση τουλάχιστον μέρους της ζημίας που προκλήθηκε στον ανταγωνισμό και στους καταναλωτές», πρόσθεσαν.

Η Condor διαθέτει στόλο με περισσότερα από 50 αεροσκάφη μικρών και μεγάλων αποστάσεων.