kritikoprwino-rethymnoΗ παρουσίαση του «Ελληνικού Πρωινού της Κρήτης» πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Minos Mare Royal στο Ρέθυμνο, από τον Σύλλογο Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ). Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ξενοδόχοι, διευθυντές ξενοδοχείων, σεφ, υπεύθυνοι τροφοδοσίας και άλλοι. Το «Ελληνικό Πρωινό της Κρήτης», αποτελεί πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και έχει στόχο να καθιερωθεί στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, καθώς είναι βασισμένο στα τοπικά προϊόντα και συνδυάζει την κουλτούρα και την παράδοση, με τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις διατροφής.

Το Ελληνικό Πρωινό προτείνει: Πρώτες ύλες διαλεγμένες από παραγωγούς, απλούς συνδυασμούς τροφών, φυσικές πρώτες ύλες, υγιεινά πιάτα μαγειρεμένα απλά και ελαφρά.

Η πρόταση για την Κρήτη προβλέπει ένα μενού που θα αποτελείται από: Παξιμάδια, μουστοκούλουρα, γραβιέρα με μέλι, ξυνομυζήθρα, σύγλινο, απάκι, λουκάνικο, λυχναράκια, μυζηθροπιτάκια, χορτόπιτα, ξεροτήγανα, φρέσκους χυμούς φρούτων, καφέ ελληνικό κ.ά.

Για την πρωτοβουλία του ΞΕΕ και την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προώθηση και την καθιέρωση του πρωινού στα ελληνικά ξενοδοχεία, μίλησε ο κ. Γεώργιος Πίττας: «Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ξεκίνησε πριν από 2-3 χρόνια μια προσπάθεια με σκοπό να εντάξει την γαστρονομία στην καθημερινότητα του ξενοδοχείου και ιδιαίτερα το πρωινό, που είναι το πρώτο και σίγουρο γεύμα των πελατών. Θελήσαμε να ενώσουμε τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα και να κάνουμε ένα πρόγραμμα με κάποιες τεχνικές, μεθόδους και οργάνωση, ώστε να βοηθήσουμε τους ξενοδόχους να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο. Έχουν γίνει πάρα πολλές στατιστικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το φαγητό μετράει πάρα πολύ στους ξένους. Η Ελλάδα έχει απίστευτα προϊόντα αλλά δυστυχώς για διάφορους λόγους, έχουν υποτιμηθεί. Γυρνάμε όλη την Ελλάδα, έχοντας καταγράψει τα προϊόντα, και σε κάθε περιοχή ο στόχος μας είναι να δίνουμε προτάσεις και βάσει αυτών να έχουμε το πρότυπο, το οποίο θα μπορούν τα ξενοδοχεία να υιοθετήσουν για το ελληνικό πρωινό της κάθε περιοχής».

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους αν τα ξενοδοχεία της Κρήτης έχουν δείξει ενδιαφέρον για να προσφέρουν στους πελάτες τους τα τοπικά προϊόντα, το μέλος του Δ.Σ. του ΞΕΕ απάντησε: «Σε όλους είναι κατανοητό ότι το φαγητό προσθέτει αξία. Πόσω μάλλον όταν το φαγητό αυτό είναι οι καρποί της κρητικής γης. Υπάρχουν προβλήματα, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, ειδικά σε αυτά που έχουν all inclusive και χαμηλές τιμές, αλλά το θέμα είναι τουλάχιστον τα ξενοδοχεία που έχουν τη δυνατότητα, να μην το αμελήσουν.Έχει τεράστια σημασία για τον τουρίστα να φάει τυρί, ανθότυρο και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, αντί για κρουασάν. Ο πελάτης θέλει να εκπλαγεί. Θέλει ενδιαφέρουσες εμπειρίες».

Στα πλεονεκτήματα του «Ελληνικού Πρωινού της Κρήτης» αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης, Εμμανουήλ Τσακαλάκης: «Ο λόγος ύπαρξής του είναι η διαφοροποίηση του προϊόντος του κρητικού και κατ’ επέκταση του ελληνικού. Το κρητικό πρωινό, το οποίο προέρχεται από την κρητική και όχι τη μεσογειακή διατροφή, όπως λανθασμένα έχει επικρατήσει να λέγεται, θα μας διαφοροποιήσει. Το ελληνικό πρωινό της Κρήτης έχει διαφορετικά εδέσματα από πολλές περιοχές. Θα γίνει διαλογή, θα δούμε σε ποια εδέσματα θα αποκρυσταλλώσουμε την άποψή μας και αυτά θα προσφέρονται στους τουρίστες. Το κρητικό πρωινό θα προσφέρεται ως μέρος του μπουφέ γιατί υπάρχουν διατροφικές συνήθειες τις οποίες δεν θα κόψουμε, όμως έχουμε σαν μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση το κρητικό πρωινό».