prwino-lesvosΗ Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, υλοποιώντας το πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού» διοργάνωσε την προτελευταία ημέρα του χρόνου που πέρασε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Λέσβου, εκδήλωση με θέμα «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού … στη Λέσβο».

Στόχος της εκδήλωσης, ήταν η έναρξη εφαρμογής στην πράξη του «Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού … στη Λέσβο», το οποίο όπως είναι ήδη γνωστό αποσκοπεί αφενός στη γνωριμία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τις γεύσεις του τόπου και αφετέρου στη διασύνδεση του τουριστικού με τον πρωτογενή τομέα, ώστε τα οφέλη που προσπορίζεται ο πρώτος, να διαχέονται στο δεύτερο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου, είχε δύο σκέλη:

Παρουσίαση του μπουφέ με το «Ελληνικό Πρωινό Λέσβου», όπως αυτό διαμορφώθηκε από την τοπική Επιτροπή Λέσβου, με παράλληλη

έκθεση των τοπικών προϊόντων που μπορούν να το υποστηρίξουν, και

Ημερίδα με θέμα «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού Λέσβου» και κεντρικό ομιλητή τον υπεύθυνο του project για όλη τη χώρα και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργο Πίττα.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν όλα τα ξενοδοχεία, μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, καθώς και οι μονάδες εστίασης που προσφέρουν πρωινό. Οι εκπρόσωποί τους που παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα που έχει η ένταξη του «Ελληνικού Πρωινού Λέσβου» στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να λάβουν διευκρινιστικές απαντήσεις σε απορίες και ερωτήματα που εξέθεσαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Επίσης να γνωρίσουν επακριβώς το γαστρονομικό πλούτο που διαθέτει το λεσβιακό πρωινό, ώστε στη συνέχεια να το συμπεριλάβουν στο menu τους.

Εκτός από τους επαγγελματίες του τουρισμού, την έκθεση επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, που είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί κι’ αυτό για το λεσβιακό πρωινό και παράλληλα να πραγματοποιήσει γευσιγνωστικές δοκιμές των προϊόντων που το υποστηρίζουν. Αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευση εκατοντάδων Τούρκων τουριστών, που βρισκόταν για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς στο νησί της Λέσβου, οι οποίοι γεύθηκαν τα εξαιρετικά τοπικά «καλούδια» και ενθουσιάστηκαν από τις λεσβιακές λιχουδιές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, συμμετέχοντας ενεργά με τοποθετήσεις και στις εργασίες της ημερίδας, ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος και ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσος Καλογρίδης και άλλοι επίσημοι.

Η όλη εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία, αφού κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Ελληνικού Πρωινού Λέσβου και της έκθεσης των προϊόντων που το απαρτίζουν, κλείστηκαν ήδη οι πρώτες συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ παραγωγικών – μεταποιητικών επιχειρήσεων αφενός και ξενοδοχειακών μονάδων – μονάδων εστίασης αφετέρου.

Την εκδήλωση υποστήριξαν 26 παραγωγικές επιχειρήσεις ενώ όπως τονίζουν διοργανωτές αν δεν υπήρχε ο περιορισμός του χώρου, ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Οι επιχειρήσεις αυτές ήταν:

1. “ΤΕΠΕΣ” Βρώσιμες ελιές & πάστα ελιάς.
2. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου.
3. Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων.
4. “ΛΕΣΒΙΓΑΛ” ΑΦΟΙ Δ. Ρόδου Ο.Ε.
5. Παστουρμάς Καμπούρη.
6. Γλιγλής Κ. Γρηγόριος: Καλλιέργεια ελιάς – βιολογικό ελαιόλαδο.
7. Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Αγίας Παρασκευής.
8. Ανδριάνη Μερόπη: Βιολογικό Ελαιόλαδο
9. Ιωάννα Ζούρου: Βιολογικά Ελαιοκτήματα.
10. Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου.
11. Γράμμης: Παραδοσιακό γιαούρτι & ρυζόγαλο
12. Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Ασωμάτου.
13. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου (ΛΕΣΕΛ).
14. “Μελόσταγμα” Πρότυπο Μελισσοκομικό Εργαστήρι.
15. Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Άγρας.
16. Πάρις Αλεξανδρής: Χωριάτικα λουκάνικα με λαδοτύρι.
17. Κώστας Σαμιώτης: Εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων & γλυκών.
18. Μανώλης Χατζέλης Α.Ε.: Παραγωγή αυγών.
19. Ελένη Γεωργακάκη: Βιολογικά φρούτα & λαχανικά.
20. Ε.Π.Ε.Κ. Α.Ε.: Αλλαντικά Μυτιλήνης.
21. Γαλακτοκομική Λέσβου Α.Β.Ε.Ε.
22. “Δύο εποχές” Μαρία Κωστή: Προϊόντα μελιού.
23. Μαρία Τριζέλλη: Ροφήματα – αρωματικά φυτά Αγιάσου.
24. Ιγνάτης Βασιλέλλης: Γαλακτοκομικά & τυροκομικά προϊόντα.
25. Μεσάντρα – Φώτης Ξενέλης: Προϊόντα από σύκα.
26. «Στάχυ»: Φούρνος Ταμβάκη.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΛΕΣΒΟΥ

Ροφήματα (τίλιο – τσάι βουνού, καϊνάρ, σουμάδα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, ελληνικός καφές στη χόβολη, κ.α.)
Ψωμί – αρτοσκευάσματα – κέικ (κουλούρια, ελιόψωμο, κουλουράκια, παξιμάδια, παξιμαδάκια γλυκάνισου – μεθυσμένα, τάραμα Ερεσού, ψητές χάχλες, τσουρέκι, κ.α.)
Μέλι τοπικό & μαρμελάδες από τοπικά φρούτα εποχής.
Πίτες (αλμυρές ή γλυκές χορτόπιτες – κολοκυθόπιτες, σφουγγάτο στο φούρνο, γκιουσλεμέδες, ελιοπιτάκια, κρεμμυδοτηγανίτες, κ.α.).
Σούπες (τραχανόσουπες, ταχινόσουπες, σούπες λαχανικών, κ.α.).
Ελιές – ελαιόλαδο (ελιές βρώσιμες: μαύρες, κόκκινες, πράσινες τσακιστές με λεμόνι και κρίταμο, καπιράδα: φέτα ψημένου ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη & αλάτι).
Τυριά – γαλακτοκομικά (λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα, φέτα, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα, κ.α.)
Αλλαντικά (τοπικά λουκάνικα, παστουρμάς με αυγά, κ.α.)
Φρούτα (τοπικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά)
Γλυκά (τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, πλαντζέτα, μπαλεζές με καρύδια, μουσταλευριά, ρυζόγαλο, δίπλες, γλυκά κουταλιού, κ.α.).

lesvosreport