Οι εμβολιασμένοι επισκέπτες μπορούν πλέον να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό, αφού η κυβέρνηση ήρε έναν από τους τελευταίους περιορισμούς που είχαν τεθεί ως απάντηση στον COVID-19 τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι που έχουν λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις εγκεκριμένου εμβολίου κατά του κορωνοϊού πρέπει τώρα να συμπληρώσουν μια φόρμα εντοπισμού επιβατών πριν μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να κάνουν εξετάσεις πριν και μετά την άφιξή τους, αλλά δεν απαιτείται πλέον να απομονώνονται μέχρι να λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς, το Ηνωμένο Βασίλειο «σήμερα έχει ένα από τα πιο ελεύθερα σύνορα στον κόσμο, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι είμαστε ανοιχτοί για τις επιχειρήσεις».

Μετά από δύο χρόνια αυστηρά περιορισμένων ταξιδιών, οι αεροπορικές εταιρείες και άλλες ταξιδιωτικές εταιρείες χαιρέτησαν τη στροφή ως σωτήρια. Σύμφωνα με τον Andrew Flintham, διευθύνοντα σύμβουλο της ταξιδιωτικής εταιρείας Tui UK, υπάρχει «σημαντική περιορισμένη ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό» και οι άνθρωποι βιάζονται να κάνουν κράτηση για διακοπές για τις σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου και τις διακοπές του Πάσχα τον Απρίλιο.

Το Gatwick, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Λονδίνου, ανακοίνωσε τις προθέσεις του να ανοίξει ξανά τον δεύτερο από τους δύο τερματικούς σταθμούς του, που ήταν κλειστός από τον Ιούνιο του 2020, τον επόμενο μήνα.

Ο Sean Doyle, Διευθύνων Σύμβουλος της British Airways, προέτρεψε άλλες χώρες να υιοθετήσουν την «ρεαλιστική προσέγγιση» της Βρετανίας.

Τον περασμένο μήνα, η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον χαλάρωσε τους περισσότερους εσωτερικούς κανονισμούς. Οι μάσκες προσώπου δεν απαιτούνται πλέον στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους στην Αγγλία και τα διαβατήρια εμβολίων για είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, καθώς και οι κυβερνητικές συστάσεις για εργασία από το σπίτι, έχουν αποσυρθεί. Άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, έχουν επίσης άρει τους περισσότερους περιορισμούς.

Ο Τζόνσον ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει να χαλαρώσει τον τελικό περιορισμό -την υποχρεωτική αυτοαπομόνωση για όσους βγουν θετικοί- έως τα τέλη Φεβρουαρίου ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής διαχείρισης του COVID-19. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μεταβεί από τους νομικούς περιορισμούς σε συμβουλευτικά μέτρα όταν ο κορωνοϊός γίνει ενδημικός.

Από την κορύφωση της αύξησης του μικρού στις αρχές Ιανουαρίου, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων και ασθενών με COVID-19 που εισάγονται σε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί. Οι αξιωματούχοι πιστώνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα ενισχυτικών εμβόλων για τη διατήρηση της επιδημίας του όμικρον από το να προκαλέσει σημαντικό άγχος στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 84,6 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου.