Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρηματοδοτήσει με 2,3 δις δολάρια την κατασκευή της νέας ηλεκτρικής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας της Τουρκίας.

Η χρηματοδότηση θα είναι εγγυημένη από το UK Export Finance, μέσω του Buyer Credit Scheme, με την Credit Suisse και την Standard Chartered.

Είναι η πρώτη σιδηροδρομική συναλλαγή που υποστηρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του UK Export Finance σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου, η νέα ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική γραμμή μήκους 503 χιλιομέτρων θα συνδέει την πρωτεύουσα Άγκυρα με τη Σμύρνη στις ακτές του Αιγαίου.

«Η μεγαλύτερη συμφωνία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για βιώσιμη, πολιτική υποδομή θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση μιας νέας ηλεκτρικής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στην Τουρκία για την απαλλαγή άνθρακα από τις μετακινήσεις, με μεγάλες συμβάσεις να ανατίθενται σε βρετανικές και τουρκικές επιχειρήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μόλις ολοκληρωθεί, η νέα γραμμή θα παρέχει μια γρηγορότερη εναλλακτική λύση με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα στις τρέχουσες αεροπορικές και οδικές διαδρομές μεταξύ των δύο πόλεων, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας για την κλιματική αλλαγή που ανέλαβε στο COP26.

Η Τουρκία, ζωτικός εμπορικός εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπορίου Anne-Marie Trevelyan τόνισε ότι η Τουρκία είναι ζωτικός εμπορικός εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως υπογράμμισε «αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τη βιομηχανία σιδηροδρόμων του Ηνωμένου Βασιλείου, που χρησιμοποιεί την βιομηχανική τεχνογνωσία της για να μειώσει τις εκπομπές σε πολύ μολυσμένες πόλεις».

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Nureddin Nebati δήλωσε ότι «επιθυμούμε να είμαστε μεταξύ των ενεργών και σημαντικών παραγόντων της ταχέως αναπτυσσόμενης πράσινης χρηματοοικονομικής αγοράς».

Η συμφωνία θα εξασφαλίσει σημαντικές συμβάσεις για βρετανικές εταιρείες όλων των μεγεθών για την προμήθεια βρετανικής κατασκευής σιδηροδρομικών γραμμών, στροφών, μηχανών σημείων, συνδετήρων και υλικού και εξοπλισμού για συστήματα σηματοδότησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης, καθώς και ζωτικής σημασίας υπηρεσίες ασφάλισης και μεταφοράς εμπορευμάτων στο έργο.