Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο τουρισμός έχει ενωθεί γύρω από το «Κάλεσμα για Δράση» (Call to Action) της Βαρκελώνης, που σκιαγραφεί ένα κοινό όραμα για το βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον του κλάδου.

Στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον του Τουρισμού στη Βαρκελώνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) υπουργοί και ηγέτες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμφώνησαν από κοινού στο «Κάλεσμα για Δράση».

Με κοινό στόχο να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για επανεκκίνηση και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το «Κάλεσμα για Δράση» συγκεντρώνει τις λύσεις και τα σχέδια που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του μετασχηματισμού του τουρισμού «για τους ανθρώπους, για τον πλανήτη και για την ευημερία».

«Ο τουρισμός πρέπει να οδηγήσει στην προσαρμογή»

Καθώς τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Γλασκώβη για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), υπογραμμίστηκε πως «ο τουρισμός πρέπει να πρωτοστατήσει στην προσαρμογή. Να γίνει πιο βιώσιμος και να μεταβεί προς την καθαρή μηδενική ανάπτυξη».

Μεταξύ των βασικών παραγόντων που υποστηρίζουν το σχέδιο είναι:

  • Οι συνεργάτες του UNWTO.
  • Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).
  • Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
  • Κορυφαίες επιχειρήσεις, προορισμοί και κυβερνήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili τόνισε την ανάγκη για «εξασφάλιση της χρηματοδότησης που απαιτείται για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος».

Πρόσθεσε ότι «το Κάλεσμα για Δράση της Βαρκελώνης σηματοδοτεί την ετοιμότητα του κλάδου να πρωτοστατήσει, να αντιμετωπίσει, να ξεπεράσει τις προκλήσεις. Και να οικοδομήσει έναν καλύτερο τουρισμό για όλους».

Που επικεντρώνεται το «Κάλεσμα για Δράση»

Η πρόσκληση «Κάλεσμα για Δράση» επικεντρώνεται στη δέσμευση για πληρέστερη ενσωμάτωση του τουρισμού στα εθνικά και τοπικά σχέδια δράσης.
Διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο κλάδος εμπλέκεται σε ζητήματα όπως η στέγαση, η χρήση του δημόσιου χώρου και η χρήση υποδομών.

Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί η επανεκκίνηση του κλάδου και η μελλοντική ανάπτυξη σύμφωνα με τις αρχές του Παγκόσμιου Κώδικα Δεοντολογίας για τον Τουρισμό του UNWTO. Καθώς και να ευθυγραμμιστούν με τις φιλοδοξίες των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).