Της Εύας Οικονομάκη

 

Τον δρόμο για την έναρξη των πρώτων τακτικών πτήσεων υδροπλάνων στην Ελλάδα ανοίγει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, ρυθμίσεις μεταφορών και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που υπερψηφίστηκε χθες βράδυ στη Βουλή.

 

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα μοναδικά μέχρι σήμερα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια βρίσκονται σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέσα στο προσεχές καλοκαίρι θα ξεκινήσει το πτητικό έργο των υδροπλάνων από το Ιόνιο, υπό την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί άμεσα η αδειοδοτική διαδικασία για 5 ακόμη υδατοδρόμια σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι και Ζάκυνθο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνικοί φάκελοι έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και έχουν ολοκληρωθεί η αυτοψία και η χωροθέτηση των πέντε υδατοδρομίων από την αρμόδια επιτροπή.

 

Το πρώτο δίκτυο

 

Σε εκκρεμότητα παραμένει προς το παρόν η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών στα νησιά, με πηγές που παρακολουθούν στενά την πορεία των αδειοδοτήσεων να επισημαίνουν ότι «η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι θέμα λίγων ημερών».

 

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την περιφερειάρχη Ιόνιων Νήσων, Ρόδη Κράτσα.

 

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εφόσον η προκήρυξη του διαγωνισμού γίνει άμεσα, μέσα σε μέγιστο διάστημα 4 μηνών θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο η δημιουργία των υποδομών όσο και ο απαιτούμενος έλεγχος, κάτι που θα σηματοδοτήσει αυτόματα την ανάπτυξη του πρώτου δικτύου 8 υδατοδρομίων, καθιστώντας έτσι βιώσιμο το πτητικό έργο της εταιρείας που θα ξεκινήσει τα πρώτα δρομολόγια.

 

Η έναρξη των πρώτων πτήσεων αναμένεται να δώσει το έναυσμα για την πραγματοποίηση demo πτήσεων και σε άλλα νησιά, έτσι ώστε μέσα στο 2021 να υπάρχουν εκτενή δίκτυα υδατοδρομίων.

 

Σε τροχιά υλοποίησης

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των υδατοδρομίων προτίθεται να διαδραματίσει και η Περιφέρεια Αττικής, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός δικτύου που θα «αγκαλιάζει» τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Μέθανα, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, ενώ στη διαδικασία κατασκευής 20 υδατοδρομίων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα βρίσκεται και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 

Στα υδατοδρόμια ποντάρει επίσης η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να «τρέξει» την αδειοδότηση 10 υδατοδρομίων σε νησιά της αρμοδιότητάς της, ενώ στην Κρήτη έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την κατασκευή 5 υδατοδρομίων σε πρώτη φάση σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αγία Γαλήνη και Ιεράπετρα.

 

Στο παιχνίδι μπαίνει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ προγραμματικές συμβάσεις για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων έχουν ήδη υπογραφεί στην Εύβοια.