Η ΔΑΕΑΝ σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου εντείνει τις προσπάθειές για την πρόοδο του καταδυτικού πάρκου στην περιοχή του Μιραμπέλλου. Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ένα παρακλάδι του υποβρύχιου τουρισμού που μπορεί να συνεισφέρει πολύ σημαντικά στο ΑΕΠ της εθνικής οικονομίας και η Κρήτη φαίνεται να έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην αξιοποίησή του, με δημόσιες αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες από γνώστες του καταδυτικού προϊόντος.

Η ΔΑΕΑΝ σαν φορέας με συγκεκριμένο περιθώριο δράσης γύρω από τη μαρίνα, την θάλασσα και παραλίες του Αγίου Νικολάου, συμβάλει στην διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της εποχής για δημιουργία νέων καταδυτικών χώρων, που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των υποβρύχιων τουριστών. Αυτοί ανανεώνουν και πολλαπλασιάζουν την γκάμα επιλογών των επισκεπτών στην περιοχή, με επιπλέον δραστηριότητες και τόπους εξερεύνησης, πέρα από το παραδοσιακό «ήλιος, θάλασσα, παραλία».

Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι και δεδομένη στην περιοχή. Με βάση και την οικονομοτεχνική μελέτη, που εκπονήθηκε τον Αύγουστο του 2016, στην περίπτωση του καταδυτικού πάρκου του Αγίου Νικολάου, ο καταδυτικός τουρισμός αναμένεται να λειτουργήσει περισσότερο ως μια συμπληρωματική δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλλει κυρίως στην αύξηση των κατά κεφαλήν δαπανών των επισκεπτών.

Ο Άγιος Νικόλαος εκτός από τα κρυστάλλινα διαυγή νερά, την υποβρύχια χλωρίδα και πανίδα και την μορφολογία του βυθού του, έχει τις τουριστικές εγκαταστάσεις σε επίπεδο διαμονής, εστίασης και υποδομών που μπορεί ήδη να προσελκύσει το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των υποβρύχιων τουριστών. Έτσι, το καταδυτικό πάρκο έρχεται να συνδυάσει προσθετικά και όχι να ξεχωρίσει από το μείγμα τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Εγκρίθηκαν οι όροι

Με την οικονομοτεχνική μελέτη και την μελέτη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την διεκπεραίωση αυτού του σημαντικού βήματος προς το μέλλον του καταδυτικού τουρισμού στην χώρα, η ΔΑΕΑΝ και η δημοτική αρχή προχωράνε σταθερά, χωρίς να υπάρχει προηγούμενο καθεστώς, καθώς τα καταδυτικά πάρκα του Αγίου Νικολάου μαζί π.χ. με αυτό των Χανίων, θα αποτελούν τα πρώτα πάρκα στην χώρα. Με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό από πλευράς νομικών διαδικασιών.

Την ανάγκη για οικοδόμηση του νέου καταδυτικού πάρκου από τεχνικούς υφάλους και ναυάγια ικανά για να υποστηρίξουν θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, χωρίς να μολύνουν αλλά ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην ελκυστικότητα οπτικά και λειτουργικά σαν καταδυτικού προορισμού, έφερε στο προσκήνιο η τεχνική έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών. Για το πάρκο έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, ενώ και το σχέδιο κανονισμού λειτουργίας που εκπονήθηκε επίσης το 2016, προβλέπει την προετοιμασία και πόντιση των τεχνητών υφάλων και την πόντιση ναυαγίου. Σύμφωνα με τη μελέτη «…προσφέρεται για την πόντιση ενός παλαιού μεταλλικού σκάφους μήκους έως 70 μέτρα (ή εναλλακτικά δύο μικρότερων σκαφών μηκών 15-30 μέτρων)».

Η ΔΑΕΑΝ και ο Δήμος Αγ. Νικολάου ασχολήθηκε τα τελευταία χρόνια με την ανεύρεση κατάλληλου σκάφους. Το Πολεμικό Ναυτικό ανταποκρίθηκε με την παραχώρηση ξύλινου σκάφους, όμως το υλικό δεν είναι σύμφωνο με τη μελέτη του πάρκου. Ο επαγγελματίας δύτης – ιδιοκτήτης καταδυτικού κέντρου Νίκος Κουτουλάκης με εξουσιοδότηση από το Δήμο, μετέβη στο Ναύσταθμο στη Σαλαμίνα για αυτοψία και δεν βρέθηκε το παραχωρηθέν σκάφος. Του ανέφεραν ότι υπάρχει ρυμουλκό 32μ προς παροπλισμό, το οποίο και είδε και περιμένουμε νεότερα από το Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης κανένα σκάφος από αυτά που απομακρύνθηκαν από το χώρο της μαρίνας την τελευταία τριετία, δεν ήταν μεταλλικό και αρκετά μεγάλο για να χρησιμοποιηθεί ως ναυάγιο. Το μόνο μεταλλικό σκάφος εντός μαρίνας, κατάλληλο για πόντιση είναι το «Υβόννη», μήκους 13μ, ιδιοκτησίας Διακάκη. Με τον ιδιοκτήτη ήρθαμε σε επικοινωνία και είμαστε σε σχετική διαπραγμάτευση.

Προκρίθηκε το Dolgoruki

Ο επαγγελματίας δύτης – ιδιοκτήτης καταδυτικού κέντρου Μιχάλης Βασιλάκης μας ενημέρωσε για την ύπαρξη του σκάφους «Dolgoruki» την άνοιξη του 2016 και οι ενέργειες μας άρχισαν τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Η απόκτηση του Dolgoruki ικανοποιούσε τις παραπάνω προϋποθέσεις που είχαν τεθεί: ένα πλοίο, αρκετά μεγάλο σε μήκος (30μ), ικανό να δεχτεί δύτες στο εσωτερικό του, μεταλλικής κατασκευής για να μην μολύνει αλλά και να αντέχει μακροπρόθεσμα στην διάβρωση. Τα πλοία που εξετάστηκαν μέχρι σήμερα δεν πληρούσαν τους παραπάνω όρους, είτε λόγω υλικού κατασκευής, είτε λόγω μικρού μεγέθους, δημιουργώντας περισσότερο πρόβλημα παρά συμβάλλοντας θετικά στην επιτυχία του καταδυτικού πάρκου.

Ο σκοπός δεν είναι η βύθιση σκάφους για την δημιουργία ενός ναυαγίου, αλλά η βύθιση σκάφους για δημιουργία επισκέψιμου ναυαγίου κατάδυσης κι έτσι στο Dolgoruki εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων υποδεέστερων επιλογών, η ιδανική λύση. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουμε λάβει τις θετικές γνώμες των επαγγελματιών του κλάδου – ιδιοκτήτων καταδυτικών κέντρων της περιοχής για την καταλληλότητά του σκάφους και την άμεση αξιοποίησή του στα σχέδια των τουριστικών – καταδυτικών εξορμήσεών τους. Αυτοί είναι οι: Βασιλάκης Μιχάλης, Κουτουλάκης Νίκος, Μαρνέλλος Παύλος και ο Μπόνης Στέφανος.

Μετά την κατάλληλη απορρύπανση και αφαίρεση όλων των μερών που δημιουργούν ρύπους, το σκάφος θα πάρει την έγκριση για πόντιση στην κατάλληλη θέση, στο καταδυτικό πάρκο του Αγίου Νικολάου. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται νομοθετικά.

Το θέμα της αδειοδότησης της πόντισης, του συγκεκριμένου πλέον σκάφους, συζητήθηκε μεταξύ άλλων, στη συνάντηση με το Γ.Γ. του Νπουργείου Ναυτιλίας, στο κτίριο της Περιφέρειας στις 16-1-2018, κατά την επίσκεψη του στον Αγ. Νικόλαο με κατάθεση συγκεκριμένου υπομνήματος.

Στόχος η αναβάθμιση της βιοποικιλότητας

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των οικονομικών οφελών από την κατασκευή ενός πάρκου, στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η αναβάθμιση από άποψη βιοποικιλότητας της παράκτιας περιοχής. Και παράλληλα η δημιουργία ενός καταδυτικού Πάρκου ενημέρωσης, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και αναψυχής. Επιπρόσθετα, το εν λόγω έργο θα συντελέσει στην αποκατάσταση τμημάτων του βυθού που έχουν αποψιλωθεί από τη φυσική θαλάσσια χλωρίδα, θα συμβάλλει στην προστασία των τοπικών ιχθυοαποθεμάτων καθώς και στην αποτροπή της υπεραλίευσης στην ευρύτερη περιοχή.

Η ενίσχυση της ποικιλίας των προσφερόμενων υπηρεσιών και ανάδειξη όλου του φάσματος των δραστηριοτήτων της περιοχής μπορεί να φέρει μια βιώσιμη οικονομικά και περιβαλλοντικά τουριστική ανάπτυξη. Η περιοχή της Κρήτης έχει την δυνατότητα να μπει από νωρίς στον χάρτη των καταδυτικών προορισμών σε εθνικό επίπεδο. Ο Άγιος Νικόλαος συνοδοιπορεί με τις προσπάθειες των Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης για την επίσπευση στην υλοποίηση των πρώτων πάρκων στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξέλιξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας, με μόνο οφέλη, οικονομικά και οικολογικά.