Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα αυξηθούν «χωρίς αμφιβολία» καθώς το κόστος των καυσίμων κινείται ανοδικά, προειδοποίησε σε συνέντευξη του στο BBC ο Willie Walsh, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία του Covid και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτά τα κόστη θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IATA.

«Οι πτήσεις θα είναι πιο ακριβές για τους επιβάτες, χωρίς αμφιβολία», είπε, προσθέτοντας ότι η «υψηλή τιμή του πετρελαίου» θα «αντανακλάται στις υψηλότερες τιμές των εισιτηρίων».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι υψηλές τιμές αεροπορικών εισιτηρίων

Οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ωθήσει περαιτέρω τις τιμές. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, το Ηνωμένο Βασίλειο να καταργεί σταδιακά τις ρωσικές προμήθειες μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι θα μπλοκάρουν τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση πετρελαίου από άλλους παραγωγούς έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές.

Ο Willie Walsh είπε ότι οι τιμές των καυσίμων είναι σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και ότι «το πετρέλαιο είναι το μοναδικό μεγαλύτερο στοιχείο της βάσης κόστους μιας αεροπορικής εταιρείας.

Είναι αναπόφευκτο ότι τελικά οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα μεταφερθούν στους καταναλωτές με αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων».

Το χάος στα αεροδρόμια

Σχετικά με το χάος στα αεροδρόμια, παραδέχτηκε ότι πολλά από τα ζητήματα που επηρεάζουν τις αεροπορικές εταιρείες και τους αερολιμένες προκλήθηκαν από έλλειψη προσωπικού.
Και προειδοποίησε ότι θα «χρειαστεί χρόνος» για να αντιμετωπιστούν τα σημεία συμφόρησης στις αερομεταφορές που προκαλούνται από την παγκόσμια έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Τόνισε επίσης ότι τα αεροδρόμια που «δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν» θα πρέπει να προσαρμόσουν τώρα τα δρομολόγια τους, «έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους επιβάτες».