Το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ για να εγκαταστήσει σύστημα ασφάλειας στο λιμάνι διεκδικεί το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου ενώ έχει ενημερώσει σχετικά το Υπουργείο Ναυτιλίας. Ήδη έχει εκπονηθεί η σχετική Τεχνική Έκθεση, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας σύσκεψη Πολιτικής υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων για την χρηματοδότηση της προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων ασφάλειας στους ελληνικούς λιμένες.

Η ασφάλεια του λιμανιού απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό το νησί μας, δεδομένου και της συνεχόμενης αύξησης του τουρισμού. Η προοπτική να ενταχθεί το σύστημα ασφαλείας σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αποτελούσε ζητούμενο του Λιμενικού Ταμείου εδώ και χρόνια. Φαίνεται όμως ότι τη λύση αναμένεται να δώσει το Λιμενικό Ταμείο με τις ενέργειες του.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Άκης Ζήβας, σε δηλώσεις του επισημαίνει πως “Έχουμε κάνει μια τεχνική έκθεση η οποία είναι γύρω στις 300.000 και την έχουμε στείλει στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το οποίο θα χρηματοδοτήσει πολλά λιμενικά ταμεία για την εφαρμογή του ISPS. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε μέσα σε αυτά τα Λιμενικά Ταμεία τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο για την εφαρμογή του νόμου”.

Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφάλειας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 725/2004 και του Διεθνούς Κώδικα ISPS για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων είναι αναγκαία ώστε τα λιμάνια να μπορούν να φιλοξενούν κρουαζιερόπλοια και γενικότερα διεθνείς πλόες. Η Ζάκυνθος μπορεί να μην διαθέτει προβλήτα πρόσδεσης των κρουαζιεροπλοίων αλλά φιλοξενεί πολλά τέτοια σκάφη στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και έχει μελλοντικές προοπτικές με το Master plan.

Παροχή νερού
Επίσης, μας ενημέρωσε και για το ζήτημα της παροχής νερού και την μελέτη που έχουν πραγματοποιήσει στην παραλιακή προσθέτοντας “Έχουμε μια μελέτη η οποία είναι γύρω στις 100.000 και προβλέπει και την αλλαγή των καλωδιώσεων και την παροχή νερού στην παραλιακή για να μπουν Pilar. Δε μπορώ ακόμα να πω πότε θα ξεκινήσει αυτό το έργο. Έχει εγκριθεί, και θα πληρωθεί από ίδια έσοδα του Λιμενικού Ταμείου”.
Ο ίδιος, όταν ερωτήθηκε για περεταίρω παρεμβάσεις στο χώρο του λιμανιού ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές μελέτες οι οποίες είναι και εγκεκριμένες, όμως, τη δεδομένη στιγμή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς ποιες από αυτές και πότε θα ξεκινήσουν.

Γέφυρα και master plan
Το τελευταίο διάστημα είναι γνωστό ότι τι Λιμενικό Ταμείο ασχολείται αρκετά με το Master Plan και με τη γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπου. Όσον αφορά την γέφυρα, ο κ. Ζήβας επεσήμανε ότι έχει κατατεθεί τεχνική έκθεση από τους ίδιους και πως η εκπόνησή της έγινε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ενώ εξέφρασε την ελπίδα του να βρει τον δρόμο της και την λύση του προβλήματος. Για το Master Plan του λιμανιού, έχει δοθεί τo “πράσινο φως” προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίησή του, εφόσον δημοσιεύτηκε η απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας με την οποία εγκρίθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.