Η κυβέρνηση έχει κάνει «θετικά βήματα» στην αεροπορία και τα ταξίδια τις πρώτες εβδομάδες της θητείας της, λένε ανώτερα στελέχη του κλάδου.

Η υπουργός Μεταφορών Louise Haigh απευθύνθηκε στους ηγέτες του κλάδου στο Farnborough Airshow την περασμένη εβδομάδα, με μια πηγή να λέει ότι η Haigh «ήταν πολύ καλά ενημερωμένη».

Επέμεινε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να «βοηθήσει την αεροπορία να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο» και «να εκπληρώσει την εντολή για βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα [SAF]», λέγοντας: «Χωρίς τομείς όπως η αεροπορία, δεν μπορούμε να επιτύχουμε οικονομική ανάπτυξη».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Abta, Mark Tanzer, δήλωσε: «Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι είναι αφοσιωμένοι στον τομέα μας και στην αεροπορία και συνειδητοποιούν ότι είναι σημαντικό για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Είναι αφοσιωμένοι σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα και θέλουν να συμμετάσχουν.

«Ευρύτερα, υπάρχει μια ευκαιρία να επαναφέρουμε τη σχέση μας με την Ευρώπη, κάτι που είναι ευπρόσδεκτο. Υπάρχουν τομείς στους οποίους χρειαζόμαστε στενότερη συνεργασία. Αυτά είναι θετικά μηνύματα».

Μια κορυφαία αεροπορική πηγή περιέγραψε τις κινήσεις της κυβέρνησης για το SAF ως «θετικές», σημειώνοντας: «Το Εργατικό Κόμμα έχει πει ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της βιομηχανίας για την προώθηση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας. Είμαστε σε αρκετά καλό δρόμο.”

Η ομιλία του Βασιλιά στις 17 Ιουλίου κατέστησε σαφές ότι η εστίαση του Υπουργείου Μεταφορών θα είναι στους τομείς των σιδηροδρόμων και των λεωφορείων. Αλλά μια πηγή είπε: «Η αεροπορία βρίσκεται σε ισχυρή θέση».

Ο βουλευτής Sir Chris Bryant επιβεβαιώθηκε ως υπουργός Τουρισμού στα τέλη της περασμένης εβδομάδας , αλλά ο τομέας θα είναι μόνο μία από τις πολλαπλές αρμοδιότητές του.

Εκτός από υπουργός Τουρισμού στο Τμήμα Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, είναι επίσης υπουργός Προστασίας Δεδομένων και Τηλεπικοινωνιών στο Τμήμα Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Ο τελευταίος ρόλος περιλαμβάνει την ευθύνη για την ψηφιακή υποδομή, την προστασία δεδομένων, το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών και τη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.