Το Μαρόκο άνοιξε ξανά για τις διεθνείς αφίξεις από σήμερα, αφού ήταν κλειστό από τα τέλη Νοεμβρίου λόγω της παραλλαγής Omicron του Covid-19.

Οι επισκέπτες που φθάνουν πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ενώ οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επιδείξουν το πάσο Covid του NHS. Τα παιδιά κάτω των 18 ετών εξαιρούνται από αυτή την απαίτηση.

Όμως, όλες οι αφίξεις ηλικίας έξι ετών και άνω χρειάζονται απόδειξη αρνητικού τεστ PCR που λαμβάνεται εντός 48 ωρών από την επιβίβαση. Τα παιδιά κάτω των έξι ετών απαλλάσσονται από την ανάγκη για εξέταση.

Ο Adel El Fakir, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Γραφείου Τουρισμού του Μαρόκου, δήλωσε: “Το Μαρόκο είναι ανοιχτό και φιλόξενο στους επισκέπτες, αλλά η υγεία είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα. Οι όροι είναι οι ίδιοι για τους επισκέπτες όπως και για τους Μαροκινούς”.

Ο ίδιος πρόσθεσε : “Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές (σε δημόσιους χώρους). Χρειάζεται διαβατήριο εμβολιασμού για να εισέλθετε σε ένα εστιατόριο. Αλλά δεν υπάρχουν περιορισμοί – δεν υπάρχουν απαγορεύσεις στις ώρες λειτουργίας”.

Επίσης μπορεί να γίνει τυχαία επιλογή σε επισκέπτες να κληθούν να υποβληθούν σε γρήγορο τεστ ή τεστ PCR κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, δεν θα χρειαστεί να περιμένουν τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καραντίνα στα ξενοδοχεία. Αντίθετα, όποιος βρεθεί σε θετικό τεστ θα πρέπει να αυτοαπομονωθεί στο κατάλυμά του μέχρι να βγάλει αρνητικό τεστ.

Κάθε εξέταση κατά την άφιξη θα είναι δωρεάν, αλλά οι ταξιδιώτες που θα βρεθούν θετικοί θα πρέπει να πληρώσουν για τις επόμενες εξετάσεις.

Οι πτήσεις της Ryanair και της Royal Air Maroc επρόκειτο να ξεκινήσουν εκ νέου από σήμερα, ενώ οι πτήσεις της British Airways και της Tui αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου αυτόν τον μήνα.

Το γραφείο τουρισμού παραμένει σε συζητήσεις με άλλους αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένης της easyJet, σχετικά με την επιστροφή.