της Εύας Οικονομάκη

«Φωτιά» έχουν πάρει τα ενοίκια στις περιοχές απ’ όπου διέρχονται οι σταθμοί του ηλεκτρικού και του μετρό, με τις τιμές μίσθωσης των διαμερισμάτων στην Αττική, στα Κάτω Πατήσια, στην Ηλιούπολη και στους Αμπελόκηπους να καταγράφουν ράλι ανόδου και τις αυξήσεις στα μισθώματα να φτάνουν το 120% μέσα σε διάστημα 4 ετών.

Την ίδια στιγμή, η κατασκευή της νέας γραμμής του μετρό εκτιμάται ότι θα αναδιαμορφώσει έτι περαιτέρω την εικόνα της κτηματαγοράς, βάζοντας στον χάρτη καινούργιες περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της καινούργιας γραμμής του δικτύου.

Ισχυρό ενδιαφέρον, όπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς, αναμένεται να συγκεντρώσουν κατά την έναρξη των εργασιών της γραμμής 4 του δικτύου το Γαλάτσι, η Κυψέλης, καθώς και η περιοχή πλησίον των Δικαστηρίων.

Διπλασιασμός

Μεγάλες μεταβολές την τετραετία 2016-2020 καταγράφηκαν στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο ηλεκτρικός, με το μέσο μηνιαίο ενοίκιο στην Αττική να είναι σήμερα υπερδιπλάσιο από εκείνο 4 χρόνια πριν.

Για παράδειγμα το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα 75 τ.μ. – 85 τ.μ. κυμαίνεται σήμερα στα 530 ευρώ από 250 ευρώ που ήταν το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Αντίστοιχη είναι και η τάση που επικρατεί στα Κάτω Πατήσια, στον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Ελευθέριο και τον Περισσό.

Μεγάλες αυξήσεις έχουν καταγραφεί και στο Θησείο με τη μέση τιμή μίσθωσης να προσεγγίζει σήμερα τα 800 ευρώ, όταν το 2016 κυμαινόταν στα επίπεδα των 530 ευρώ, κυρίως λόγω της ισχυρής δυναμικής που αναπτύσσει το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην περιοχή.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2019, μόνο στην Airbnb, την πιο δημοφιλή ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων, υπήρχαν αναρτημένα 253 ακίνητα.

Δέλεαρ το μετρό

Ανοδικά κινούνται οι τιμές των ενοικίων και στις περιοχές που γειτνιάζουν με τις γραμμές 2 και 3 του μετρό.

Η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφεται στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, με τις τιμές μίσθωσης των κατοικιών στην περιοχή πέριξ του σταθμού Πανεπιστήμιο να παρουσιάζουν σήμερα άνοδο έως 120% σε σχέση με το 2016, όταν το μέσο μηνιαίο μίσθωμα για ένα διαμέρισμα 75τ.μ.-85τ.μ. κυμαινόταν στα 400 ευρώ και σήμερα φτάνει τα 880 ευρώ.

Στα ύψη βρίσκονται και τα ενοίκια στις περιοχές πέριξ των σταθμών του Περιστερίου, τόσο στον Άγιο Αντώνιο όσο και στην Ανθούπολη, όπου η άνοδος των τιμών είναι 60% και 53 % αντίστοιχα σε σχέση με το 2016, ενώ αναμενόμενες χαρακτηρίζονται οι αυξήσεις (73% σε σχέση με το 2016) στην περιοχή γύρω από τη στάση του μετρό Συγγρού-Φιξ, όπου το Airbnb έχει εξαπλωθεί με ταχείς ρυθμούς, με δεδομένο ότι 732 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα μόνο στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στις περιοχές κοντά στους σταθμούς Ευαγγελισμό, Πανόρμου και Αμπελοκήπων, με εκείνη πέριξ του Ευαγγελισμού να ξεχωρίζει με άνοδο κατά 90% στα ενοίκια, ενώ άνοδος παρατηρείται και σε γειτονιές των βορείων προαστίων.