Η περάτωση του μνημείου πεσόντων της εικαστικού Νεφέλης Κονταρίνη και η τοποθέτηση του στην πλατεία Τυρού της Αρκαδίας, έδωσαν το έναυσμα για την παρουσίαση του έργου στο Μουσείο Μπενάκη, την Τετάρτη 23 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα.

 Με αφορμή την παρουσίαση του μνημείου, η ιστορικός τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου θα συζητήσει με τη δημιουργό Νεφέλη Κονταρίνη για το σύνολο του έργου της και τους επιμέρους σταθμούς της πορείας της, με τη συμμετοχή του κοινού.

Το μνημείο

 

Η Νεφέλη Κονταρίνη φιλοτέχνησε το έργο κατά την περίοδο 2005-2011 και, χρησιμοποιώντας μία σειρά συμβολισμών, αποσκοπεί σε μια πρωτόγνωρη νοητική επικοινωνία του θεατή με το θέμα, μέσα από μία γλυπτική προσέγγιση, αποστασιοποιημένη από τις δομές της παρελθούσας μνημειακής τεχνικής.

 Ο σίδηρος, το μπετόν, το μάρμαρο, το γυαλί και ο ιδανικός νυχτερινός φωτισμός του έργου, καθιστούν το μνημείο ιδιαίτερο και επιβλητικό. Το πίσω μέρος του, αποτελούμενο από μεγάλες σκουριασμένες μεταλλικές επιφάνειες, αποτυπώνει τη μεγαλοπρέπεια της κορυφογραμμής που περιβάλλει τον οικισμό του Τυρού, συμβολίζοντας το σθένος και την ισχυρή θέληση του ανθρώπου στους αγώνες του για την ελευθερία.

 Οι γυάλινες τεθλασμένες λάμες δίνουν την αίσθηση του κυματισμού της θάλασσας, με την αέναη ροή του υγρού στοιχείου να συμβολίζει την υπέρτατη ελευθερία, ενώ το βάθρο, πάνω στο οποίο τοποθετείται η σύνθεση των στοιχείων, λειτουργεί ως κιβωτός μνήμης για όσους θυσιάστηκαν στους αγώνες για την κατάκτηση της, με σκοπό να τη χαρίσουν και στις επερχόμενες γενιές.

 Η ανεκτίμητη και ακατάλυτη αξία της ελευθερίας και η μνημόνευση των αγωνιστών της στο άπειρο του χρόνου συμβολίζεται από την άσβεστη φλόγα που καίει στην κοίλη μαρμάρινη εστία, σε προβαλλόμενο σημείο του έργου.

 Η επιμήκης μαρμάρινη πλάκα με χαραγμένο τον στίχο του Διονύσιου Σολωμού: «Κι ετάραζε τα σπλάχνα μου ελευθερίας ελπίδα. Κι εφώναζα: ω θεϊκιά κι όλη αίματα πατρίδα», τοποθετήθηκε μπροστά από το έργο για την κατάθεση στεφάνων.

 

Σύντομο βιογραφικό

 Η Νεφέλη Κονταρίνη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στo Λονδίνο και, από το 1983, εκθέτει έργα της σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές θεματικές εκθέσεις και έχει ασχοληθεί με την επιμέλειά τους. Διδάσκει εικαστικά, ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει δώσει διαλέξεις, σχετικές με τις δημιουργίες της. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, Ιδρύματα, Μουσεία, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Πληροφορίες

 Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτίριο, Κουμπάρη 1 – Αθήνα, τηλ.: 210 3627367.