της Εύας Οικονομάκη

Εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται το project που αναπτύσσει η Lamda Development στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, με 1.115 κατοικίες να προστίθενται στο έργο και τον συνολικό αριθμό τους στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης να εκτιμάται στις 8.000-8.500.

Το καινούργιο project Little Athens θα αναπτυχθεί σε 10 συνολικά οικοδομικά τετράγωνα και θα περιλαμβάνει συνολικά 1.115 οικιστικές μονάδες (διαμερίσματα από 60 – 70 τ.μ. του 1 δωματίου έως 350 τ.μ. των 5 δωματίων) και 115 εμπορικές μονάδες στα ισόγεια των κτιρίων.

Σε ό,τι αφορά το Little Athens, στην α’ φάση των έργων, θα αναπτυχθούν συνολικά 10 οικοδομικά τετράγωνα, εκ των οποίων τα πρώτα 5 περιλαμβάνουν 459 διαμερίσματα, τα οποία πρόκειται να λανσαριστούν σύντομα. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 θα διατεθούν στην αγορά 168 μονάδες, ενώ 30 έχουν ήδη πωληθεί.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη των 5 πρώτων οικοπέδων περιλαμβάνει:

  • Το Park Rise με κτίρια 50 μέτρων, 12 και 8 ορόφων σχεδιασμένα από το Bjarke Ingels Group. Περιλαμβάνονται 88 διαμερίσματα επιφάνειας 70 έως 350 τ.μ.
  • Ανάπτυξη 7 κτιρίων με 156 μονάδες επιφάνειας 60 έως 300 τ.μ., που φέρει την υπογραφή της 314 Architecture Studio.
  • Συγκρότημα 9 κτιρίων με 79 διαμερίσματα, επιφάνειας 60 έως 200 τ.μ., σχεδιασμένα επίσης από το γραφείο 314 Architecture Studio.
  • Συγκρότημα 56 διαμερισμάτων σε σχέδια της Deda & Architects και τέλος,
  • Συγκρότημα 80 διαμερισμάτων με την υπογραφή Tsolakis Architects.

Ως προς τις τιμές για τα διαμερίσματα του οικιστικού project Little Athens, αυτές ξεκινούν από τα 6.000-6.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και αυξάνονται, και ως εκ τούτου το κόστος διαμορφώνεται σε 300–350 χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή που το κόστος κατασκευής είναι περίπου 4.500 ευρώ ανά τ.μ. Σύμφωνα με ον Οδ. Αθανασίου, πάντως, το 28% των κατοικιών έχει πωληθεί σε κατοίκους του εξωτερικού, με το 16% να είναι Έλληνες της Διασποράς, ποσοστό που αναμένεται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω από το 2024 κι έπειτα, καθώς ξεκινά η καμπάνια marketing των κατοικιών στο εξωτερικό.

Τo Little Athens προστίθεται στα τρία πρώτα οικιστικά του παραλιακού μετώπου (Πύργος Κατοικιών, condos και βίλες).

Η πρόοδος του έργου

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, «το δυσκολότερο κομμάτι κάθε έργου είναι οι μελέτες και η θεμελίωση. Μέχρι τέλους του 2026 θα έχουμε πετύχει τουλάχιστον την περάτωση της παραλιακής, την αναβάθμιση της μαρίνας Αγίου Κοσμά και της παραλίας 1 χιλιομέτρου, των οικιστικών στο παράκτιο μέτωπο, της Riviera Galleria, όπως και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δυσκολία εύρεσης προσωπικού για την εκτέλεση των κατασκευαστικών έργων, αναδεικνύοντας την ανάγκη νομοθέτησης της μετανάστευσης εργαζομένων εκτός Ευρώπης για την κάλυψη θέσεων εργασίας.

Σε ό,τι, δε, αφορά τη χρηματοδότηση του project, o CEO της Lamda Development επεσήμανε πως «είμαστε καλυμμένοι για όλη την πρώτη φάση, έχουμε εκδώσει δύο ομόλογα συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο και δεν είμαστε ευάλωτοι σε μεταβολές επιτοκίων. Επιπλέον έχουμε και τα κεφάλαια από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από προπωλήσεις των κατοικιών».