Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Το νέο μπιζού σε τέσσερις τροχούς είναι αμιγώς ηλεκτρικό, εννοείται ιταλικό με μεσογειακό ταμπεραμέντο, σβέλτο, με μπόλικη προσωπικότητα όπως επίσης και το απαραίτητο σεξαπίλ. Κοινώς, το ερωτεύεσαι μεμιάς σε όποιο από τα δυο φύλα και να ανήκεις.

Το 500e ευελπιστεί να φέρει την ιταλική αναγέννηση, εισάγοντας το κοινό στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης με άρωμα dolce vita. Ποντάρει μάλιστα δυναμικά στην αλλαγή, αφού όλες οι εκδόσεις του είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητες και βασίζονται σε μια ολοκαίνουρια πλατφόρμα (97% νέα εξαρτήματα) εξελιγμένη στο Τορίνο.

Οι Ιταλοί έδωσαν στο διαχρονικό σχήμα του Fiat 500 σύγχρονα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά με πολλές φουτουριστικές λεπτομέρειες. Έτσι κράτησαν κάτι από παρελθόν στην εμφάνιση αλλά με κάποιες στιλιστικές λεπτομέρειες δείχνουν πως έχουν το βλέμμα στο μέλλον.

Εντός κυριαρχούν οι μοντέρνες γραμμές με αρκετά ρετρό στοιχεία. Οι οθόνες κυριαρχούν στη θέση του πίνακα οργάνων (7’’) και στο κέντρο του ταμπλό (10,25’’). Η δεύτερη αφορά το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας UConnect (5ης γενιάς), με δυνατότητα σύνδεσης με πρωτόκολλο Apple CarPlay ή Android Auto και συμβατότητα με δίκτυα 5G, ενώ υπάρχει και θέση για ασύρματη φόρτιση κινητού.

Υπάρχει χρώμα στο ταμπλό, τα υλικά είναι προσεγμένα σε ποιότητα και συναρμογή, η θέση οδήγησης είναι καλή (παρότι η ρύθμιση του καθίσματος καθ’ ύψος δεν είναι στάνταρ), υπάρχουν πολλές θήκες για μικροαντικείμενα. Τέλος οι πόρτες ανοίγουν με το πάτημα ενός κουμπιού (ή μοχλού που βρίσκεται χαμηλότερα).

Η σχετικά μεγάλη μπαταρία ιόντων λιθίου 42 kWh (στις εκδόσεις Passion και Icon) δίνει θεωρητική αυτονομία 320 χλμ. σε μεικτό κύκλο, που ανεβαίνει στα 460 χλμ όταν το 500e κινείται μέσα στην πόλη. Αυτό σημαίνει μία πλήρη φόρτιση ανά εβδομάδα, για όσους διανύουν έως και 60 χλμ. κάθε ημέρα.

Στην πράξη έχετε εύκολα 230-250 χλμ. με μια πλήρη φόρτιση. Η δυνατότητα ταχυφόρτισης με 85 kW προσφέρει αυτονομία 50 χλμ. μέσα σε μόλις 5 λεπτά ή φόρτιση από το 0 στο 80% εντός 35 λεπτών. Σε μία απλή οικιακή πρίζα 2,3 kW χρειάζονται περίπου 15 ώρες για να φορτιστεί πλήρως, ενώ με wallbox (δυνατότητα φόρτισης με 11 kW) ο χρόνος πέφτει στις 4 ώρες και 15 λεπτά.

Το ηλεκτρικό μοτέρ των 118 ίππων και των 220 Nm ροπής τα καταφέρνει περίφημα σε επιδόσεις (0-100 km/h σε 9”, τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 150 χλμ./ώρα) φέρνοντας μεμιάς το χαμόγελο στα χείλη σου.

Η επιλογή κίνησης (Parking, Reverse, Drive, Neutral) γίνεται μέσω διακοπτών, ενώ ανάλογα με τη διαδρομή και το στυλ οδήγησης, μπορείτε να επιλέξετε το αντίστοιχο πρόγραμμα οδήγησης.

Το 500e είναι ο νέος έρωτας της πόλης. Πολύ ευχάριστο οδηγικά, ελκυστικό αισθητικά, προσεγμένο ποιοτικά, εύχρηστο, αθόρυβο και κυρίως στιλάτο και σβέλτο, έρχεται να βάλει το λιθαράκι του στη σύγχρονη αυτοκίνηση, ως ένα από τα καλύτερα αστικά οχήματα ever.

Τιμή: Από €23.735 (με κρατική επιδότηση). Δυνατότητα απόσυρσης με επιπλέον bonus 1.000 ευρώ.