Δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ του Τέξας απεφάνθη τη Δευτέρα εναντίον έξι υπαλλήλων της United Airlines που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την εντολή του αερομεταφορέα για το εμβόλιο Covid-19.

Οι υπάλληλοι, στους οποίους περιλαμβανόταν ένας πιλότος και μια αεροσυνοδός, ζήτησαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της πολιτικής της United να βάζει τους υπαλλήλους που λαμβάνουν ιατρικές ή θρησκευτικές εξαιρέσεις σε άδεια άνευ αποδοχών .

Στην απόφασή του, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Μαρκ Πίτμαν είπε ότι «ενοχλήθηκε από τη φαινομενικά σκληρή προσέγγιση της United για τις βαθιά προσωπικές ανησυχίες των εργαζομένων της», αλλά ότι «δεν εναπόκειται στο Δικαστήριο να αποφασίσει εάν η εντολή της United για το εμβόλιο είναι κακή πολιτική». Οι εργαζόμενοι δεν έδειξαν ότι θα αντιμετωπίσουν «επικείμενο, ανεπανόρθωτο τραυματισμό χωρίς διαταγή», είπε.

Η νίκη της United έρχεται καθώς περισσότερες από τις μισές πολιτείες έχουν μηνύσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με τις απαιτήσεις εμβολίων και δοκιμών που ορίζονται από τη Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Η United εξέδωσε την εντολή της πριν τεθούν οι ομοσπονδιακές απαιτήσεις και τις τελευταίες εβδομάδες ανέφερε ότι το 99,7% των υπαλλήλων της που εδρεύουν στις ΗΠΑ επέλεξαν να εμβολιαστούν .

Από αυτούς που ζήτησαν εξαιρέσεις, η United ενέκρινε το 80% των αιτημάτων για θρησκευτικές εξαιρέσεις και το 63% των αιτημάτων για ιατρικές εξαιρέσεις, σύμφωνα με την απόφαση του Pittman.

Άλλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, εφαρμόζουν εντολές ώστε να είναι σύμφωνες με τις ομοσπονδιακές απαιτήσεις, επομένως αυτές θα εξαρτώνται πιθανότατα από το εάν αυτές οι απαιτήσεις θα ισχύουν στο δικαστήριο. Η American Airlines, για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα παρέτεινε την προθεσμία εμβολιασμού των εργαζομένων από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την παράταση της εντολής για ομοσπονδιακούς εργολάβους.

Ως ομοσπονδιακοί εργολάβοι, οι εντολές εμβολιασμού αεροπορικών εταιρειών δεν περιλαμβάνουν τακτική επιλογή δοκιμών για υπαλλήλους που περιλαμβάνονται στις απαιτήσεις του OSHA .

Η United σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι είναι «ικανοποιημένη» με την απόφαση και «εργάζεται για τον εντοπισμό ρόλων που δεν αντιμετωπίζουν πελάτες, όπου οι φιλοξενούμενοι υπάλληλοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να είναι ασφαλές για αυτούς να επιστρέψουν στις τρέχουσες θέσεις τους».