Σε αύξηση των τιμών δωματίων προχώρησαν αρκετά ξενοδοχεία της Ρωσίας ενόψει του κυπέλλου ποδοσφαίρου FIFA World Cup 2018 με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος. Συγκεκριμένα 41 ξενοδοχεία χρέωσαν πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο και ως εκ τούτου μπήκαν στη μαύρη λίστα του Ομοσπονδιακού Τουρισμού της Χώρας.

Η λίστα περιλαμβάνει ξενοδοχεία στο Volgograd, τη Μόσχα, το Rostov-on-Don, τη Σαμάρα, το Καλίνινγκραντ και το Κρασνοντάρ. Η πιο “ενεργή” από αυτή την άποψη ήταν η πόλη Ροστόφ, όπου υπήρχαν 14 περιπτώσεις υπερτιμήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ξενοδοχείου Agora στο Καλίνινγκραντ το οποίο αύξησε την τιμή δωματίου κατά 5.000%.

Η ανώτατη τιμή ανά διανυκτέρευση, όπως ρυθμίζεται από την κυβέρνηση, ορίζεται σε 2.400 ρούβλια (περίπου 34 ευρώ). Ωστόσο, εδώ φτάνει περίπου 127.000 ρούβλια (περίπου 1817 ευρώ) κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Η κυβερνητική ρύθμιση για τις τιμές των δωματίων στις πόλεις-διοργανωτές αγώνων έγινε το 2016 από τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ και προβλέπει την επιβολή προστίμου σε όσους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων παραβιάζουν αυτούς τους κανονισμούς.

Σύμφωνα με την OneTwoTrip, τα δωμάτια ξενοδοχείων έχουν αρχίσει να εξαντλούνται στις πόλεις υποδοχής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά από μια ανάλυση, ο ιστότοπος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Saransk και το Volgograd δεν διαθέτουν δωμάτια, ενώ σε άλλες πέντε πόλεις το μερίδιο των διαθέσιμων καταλυμάτων είναι μικρότερο από το 10% του αριθμού τους σε περίοδο μη αιχμής. Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί σε 11 ρωσικές πόλεις και θα ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου και θα λήξει στις 15 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.