Σύνταξη: tourismtoday.gr
“Φωτιά και λαύρα” οι νέες τιμές στα εισιτήρια για τον Πύργο Άιφελ στο Παρίσι. Οι επισκέπτες στο πιο εμβληματικό μνημείο της Γαλλίας, πληρώνουν 35 ευρώ αντί 29,10.
Ο δήμος της πόλης αύξησε το εισιτήριο, σε μια προσπάθεια να καλύψει το κόστος συντήρησης του, που έχει ανέβει σε πρωτοφανή ύψη.
Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ στις 17 Ιουνίου και ισχύει για όλους τους ενήλικες επισκέπτες, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν 20% περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.
Το σύμβολο μηχανικής τελειότητας και καλλιτεχνικού μεγαλείου ύψους 330 μέτρων, είναι το δέκατο πιο επισκέψιμο μνημείο στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, αγωνίζεται να φτάσει τον αριθμό των επισκεπτών του πριν από την πανδημία.
Επιπλέον, οι διαφωνίες μεταξύ της Εταιρείας Εκμετάλλευσης Πύργου Άιφελ (SETE) και του Δημαρχείου του Παρισιού έχουν επηρεάσει την επισκεψιμότητα.
Η καθυστερημένη βαφή του μνημείου
Ο Gustave Eiffel, ο Γάλλος μηχανικός που κατασκεύασε το μνημείο είχε πει ότι για να διατηρήσει ο Πύργος τη μεταλλική του δομή, πρέπει να βάφεται κάθε επτά χρόνια.
Ωστόσο, ο 20ος κύκλος επαναβαφής ξεκίνησε το 2020, έντεκα χρόνια καθυστερημένα, λόγω χρηματοδότησης και υλικοτεχνικών προκλήσεων.
Η τιμή για την συντήρηση του έχει φτάσει στα ύψη, ειδικά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι μεταξύ 26 Ιουλίου και 11 Αυγούστου.
Οι σύνθετες οικονομικές πιέσεις κλιμακώνουν το κόστος, που ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ, που δημιουργείται από καθυστερήσεις σε έργα κρίσιμης ανακαίνισης
Σύμφωνα με την SETE λόγω της πτώσης του τουρισμού από την πανδημία χάθηκαν 113 εκατ. ευρώ.
Οι 360 εργαζόμενοι συντήρησης του Πύργου λένε ότι οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν τόσο από το Δημαρχείο Παρισιού όσο και από την SETE προκάλεσαν την αύξηση του λογαριασμού.
Πάνω από 6 εκατ. επισκέπτες το 2023 στο Πύργο Άιφελ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista, το μνημείο επισκέφθηκαν 6,32 εκατ. άνθρωποι το 2023, από 5,85 το 2022.
Αυτό δείχνει ότι ο αριθμός τους έφτασε στα προ πανδημίας επίπεδα (6,14 εκατ.). Ωστόσο, δεν είναι ακόμη κοντά στα επίπεδα του 2014 στα 7,1 εκατ.
Ένας από τους λόγους αυτής της πτώσης, σχετίζεται με τη συντήρηση και το κλείσιμο του Πύργου Άιφελ σε ορισμένες περιόδους, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο του 2024, λόγω απεργίας.
Το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού ενισχύει με 435 δις ευρώ την οικονομία της Γαλλίας.