Σύνταξη: tourismtoday.gr

Πριν από λίγες μέρες 1.300 άτομα βρέθηκαν σε μια δοκιμαστική χορευτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ziggo Dome του Άμστερνταμ.

Η εκδήλωση ήταν μέρος μιας σειράς πειραμάτων από το Fieldlab. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από την Ολλανδική κυβέρνηση και τη βιομηχανία εκδηλώσεων.

Με στόχο να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο μεγάλες ομάδες μπορούν να συγκεντρωθούν με ασφάλεια κατά την διάρκεια COVID-19.

Η κανονική χωρητικότητα του Ziggo Dome είναι 17.000 και περισσότερα από 100.000 άτομα είχαν υποβάλει αίτηση για συμμετοχή. Τα εισιτήρια της εκδήλωσης κόστους 15 ευρώ, εξαντλήθηκαν στα 20 λεπτά από το άνοιγμα των κρατήσεων.

Οι παρευρισκόμενοι χωρίστηκαν σε ομάδες 250 ατόμων. Η κάθε μία με διαφορετικούς κανόνες.

Όλοι ήταν εξοπλισμένοι με αισθητήρες για να παρακολουθούν την επαφή που είχαν με τα άλλα άτομα.

Μερικοί έπρεπε να φορούν μάσκες προσώπου. Και άλλοι να τραγουδούν προκειμένου να εξεταστεί η ποσότητα σάλιου που απελευθερώθηκε.
Άλλοι ενθαρρύνθηκαν να φωνάζουν και να πανηγυρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το πείραμα και οι ομάδες

  • Ομάδα 1: Οι άνθρωποι φορούν μάσκα όλη την ώρα. Αποφασίζουν μόνοι τους που στέκονται, αλλά έπρεπε να διασφαλίσουν ότι δεν υπήρχαν περισσότερα από τρία άτομα σε ένα τετραγωνικό μέτρο.
  • Ομάδα 2: Φορούσαν μάσκα όλη την ώρα και έπρεπε να κρατούν απόσταση 1,5μ.
  • Ομάδα 3: Οι συμμετέχοντες φορούσαν στοματική μάσκα και στέκονταν σε καθορισμένα σημεία.
  • Ομάδα 4: Φορούσαν μάσκες όλη την ώρα και ήταν σε διαθέσιμες θέσεις.
  • Ομάδα 5: Ήταν με μάσκες μόνο όταν κινούνταν. Μπορούσαν να είναι σε χώρους όρθιοι ή καθιστοί χώροι. Χόρεψαν και τραγούδησαν με δύο καρέκλες ανάμεσα τους για απόσταση.
  • Ομάδα 6: Κυκλοφορούσαν χωρίς μάσκες και επιτρέπονταν να στέκονται ή να κάθονται όπου και όταν θέλουν.

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα, σχετικά με τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων.
Αυτά θα τους βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων για πιθανή χαλάρωση των περιορισμών στη νυχτερινή ζωή τους επόμενους μήνες.

Το Fieldlab έχει ήδη πραγματοποιήσει και άλλα πειράματα. Όπως εκδηλώσεις MICE με 500 άτομα, ποδοσφαιρικό αγώνα και θεατρική παράσταση.

Οι παρευρισκόμενοι έπρεπε να δοκιμαστούν για COVID-19 πριν από την εκδήλωση. Όσοι παρευρέθηκαν κλήθηκαν να κάνουν και άλλη δοκιμή πέντε ημέρες μετά.