Στην Σουηδία, το νησί Lidö έγινε το σκηνικό για το πείραμα “Zero Island”, σχετικά με την κλιματική ουδετερότητα.
Οι τουριστικοί επιχειρηματίες του νησιού εφάρμοσαν συνολικά 18 βιώσιμες λύσεις στο νησί με παράλληλη διατήρηση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών αξιών του νησιού.
Με λύσεις από ανανεώσιμα καύσιμα και παραγωγή πράσινης ενέργειας, έως εναλλακτικές προσεγγίσεις στο φαγητό, το νησί σημείωσε μείωση εκπομπών 78% και ουδετερότητα άνθρακα μέσα σε ένα χρόνο.
Ικανοποιημένοι οι τουριστικοί επιχειρηματίες
Περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη του πειράματος, οι επιχειρηματίες τουρισμού στο Lidö, δήλωσαν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα του έργου.
“Φέτος, πολλοί επισκέπτες μας εξοικειώθηκαν με την πρωτοβουλία Zero Island και εφάρμοσαν την ιδέα του φιλικού προς το κλίμα ταξιδιού, δήλωσε ο τουριστικός επιχειρηματίας Olle Tejle.
Ιδιαίτερα οι οικογένειες ενθουσιάστηκαν με τις ξεναγήσεις στο νησί και ήθελαν πολύ να μάθουν για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους έχουμε μειώσει τις εκπομπές. Αυτό είναι σπουδαίο, καθώς πολλές από αυτές είναι λύσεις που μπορούν να δοκιμάσουν στο σπίτι”.
Μικρές αλλαγές, μεγάλα αποτελέσματα
- Εκτός από τη βιώσιμη καμπίνα Nolla και ένα μικρό ηλιακό πάρκο, δεν χτίστηκε τίποτα νέο στο νησί. Έγιναν μικρές αλλαγές και προσθήκες στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός.
- Τα σπίτια και οι καμπίνες του νησιού ήταν εξοπλισμένα με διάφορες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Από κουρτίνες που βοηθούν στη ρύθμιση θερμοκρασιών εσωτερικού χώρου, σε εναλλακτικούς τύπους αντλιών θερμότητας.
- Όλες οι εγκαταστάσεις άλλαξαν επίσης σε φωτισμό LED και ηλεκτρισμό χωρίς ορυκτά καύσιμα, περίπου το 25% των οποίων παράγεται από το νεοσύστατο ηλιακό πάρκο του νησιού.
- Όλα τα μεταφορικά μέσα στο νησί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν βενζίνη Renewable Diesel. Η συγκεκριμένη βενζίνη δημιουργείται 100% από ανανεώσιμα απόβλητα και υπολείμματα και είναι χωρίς ορυκτά καύσιμα. Οι εκπομπές της μπορεί να είναι μέχρι και 90% χαμηλότερες σε σύγκριση με την κανονική βενζίνη diesel.
- Επίσης ως μέρος του πειράματος, το εστιατόριο του νησιού άρχισε να προσφέρει ένα ειδικό μενού τριών πιάτων, που είχε σχεδιαστεί για να είναι χαμηλής εκπομπής άνθρακα.
Από τις 18 λύσεις που υλοποιήθηκαν στο νησί, εννέα συνέβαλαν άμεσα στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Άλλες βελτίωσαν τη διαχείριση των αποβλήτων, την ενημέρωση των επισκεπτών και την επέκταση της ταξιδιωτικής εμπειρίας με βιώσιμο τρόπο.