Το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου, το πέμπτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, με 18 εκατομμύρια επιβάτες σε 122 προορισμούς, αποδίδει σε κλίμακα πολύ πέρα ​​από οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου – 20 φορές το ποσό ανά επιβάτη.

Το αεροδρόμιο ανήκει στη Luton Rising, μια εταιρεία του Luton Council, και, ως άμεσο αποτέλεσμα της δημόσιας ιδιοκτησίας του από το 1998, έχει παράσχει περισσότερα από 257 εκατομμύρια £ (περίπου 271 εκατομμύρια USD) για την υποστήριξη ζωτικών τοπικών υπηρεσιών πρώτης γραμμής, μαζί με επιπλέον 155 εκατ. £ (περίπου 163,45 εκατ. USD) για κοινοτικά επενδυτικά έργα που έχουν αλλάξει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ευάλωτων ατόμων.

Ο Graham Olver, Διευθύνων Σύμβουλος της Luton Rising εξηγεί: «Το μοναδικό μας μοντέλο ιδιοκτησίας σημαίνει ότι οι αξίες μας είναι κάτι παραπάνω από οικονομικές και περιλαμβάνουν θεμελιώδη εστίαση στην παροχή επιστροφής στις τοπικές κοινότητες σε κλίμακα πολύ πέρα ​​από οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου – πάνω από 400 εκατομμύρια £ (περίπου. 421,28 εκατ. USD) τα τελευταία 24 χρόνια.”

Ο Alberto Martin, Διευθύνων Σύμβουλος του London Luton Airport, λέει: «Δεν είμαστε μόνο περήφανοι που προσφέρουμε μια απλή και φιλική εμπειρία στους πελάτες μας, είμαστε επίσης περήφανοι για τη συνεργασία μας με τη Luton Rising και τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στις κοινότητές μας. Ένα μεγάλο ποσοστό των επιβατών και το 98% του προσωπικού του αεροδρομίου προέρχεται από το Beds, Herts και Bucks και είναι απολύτως σωστό να ανταποδίδουμε όπου μπορούμε».

Το Headway Luton είναι ένα από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που υποστηρίζονται από το Luton Rising και πρόσφατα βοήθησε τον Paul, που χτυπήθηκε από εγκεφαλίτιδα, να σταθεί ξανά στα πόδια του. Μπερδεμένος και ανίκανος να πλοηγηθεί στην καθημερινή ζωή, ο Paul στράφηκε στη φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει άτομα που έχουν αποκτήσει εγκεφαλικές κακώσεις.

Αυτό το μοναδικό πρόγραμμα κοινοτικής επένδυσης έχει ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 7,4 εκατομμύρια £, (περίπου 7,79 εκατομμύρια USD) με τη μισή χρηματοδότηση της Active Luton (υπηρεσίες αναψυχής, κοινοτικής υγείας, ευημερίας και βιβλιοθήκης) και The Culture Trust Luton (υπηρεσίες τεχνών, πολιτιστικής κληρονομιάς ), και το υπόλοιπο που δόθηκε σε 50 τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Alzheimer’s Society, Age Concern, Autism Bedfordshire, Luton Citizen’s Advice Bureau, Luton Foodbank, Luton Women’s Aid, Relate, Steping Stones και Victim Support.

Επιπλέον, ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου έχει το δικό του πρόγραμμα δέσμευσης της κοινότητας, το οποίο περιλαμβάνει φιλανθρωπική συνεργασία, Κοινοτικό Καταπιστευματικό Ταμείο και συνεργασία με το Prince’s Trust για να βοηθήσει τους νέους να μπουν στην αεροπορία.