Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αγκαλιάζεται γρήγορα και σε παγκόσμιο επίπεδο ως εργαλείο για να ξεκινήσουν τα ταξίδια και ο τουρισμός.

Τα κράτη των ΗΠΑ, οι αεροπορικές εταιρείες και οι εταιρείες τεχνολογίας πιέζουν τη διοίκηση Μπάιντεν να αναπτύξει ένα ομοσπονδιακό πρότυπο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Μία πολιτική που θα μπορούσε να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη. Αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει διακρίσεις και να θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή.

Συνασπισμός αεροπορικών και ταξιδιωτικών ομάδων αυτό το μήνα ζήτησε ένα ομοσπονδιακό πρότυπο για πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Λέγοντας ότι τα πιστοποιητικά θα επιταχύνουν την ανάκαμψη του κλάδου.

Ο Λευκός Οίκος όμως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εκδίδει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή να αποθηκεύει τα δεδομένα.

«Ο σωστός τρόπος είναι ότι πρέπει να είναι ιδιωτικός. Τα δεδομένα πρέπει να είναι ασφαλή, η πρόσβαση σε αυτά θα πρέπει να είναι δωρεάν. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο ψηφιακά και σε χαρτί και σε πολλές γλώσσες. Και φυσικά πρέπει να είναι ανοιχτού κώδικα», δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντυ Σλάβιτ.

Αλλά χωρίς τη συμμετοχή του Λευκού Οίκου, οι ηγέτες της βιομηχανίας λένε ότι θα μείνουν με ένα συγκεχυμένο συνονθύλευμα μη ρυθμιζόμενων και αναξιόπιστων εργαλείων παρακολούθησης.

Που θα μπορούν να εξαπατήσουν και να εγείρουν ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με τον κίνδυνο και τη δικαιοσύνη.

«Υπάρχει ένας ρόλος για την κυβέρνηση των ΗΠΑ κι αυτός είναι να θέσει πρότυπα, δήλωσε η Τόρι Μπαρνς, αντιπρόεδρος στην Αμερικανική Ταξιδιωτική Ένωση.

Για να καλύψει ότι τα πιστοποιητικά θα είναι διαλειτουργικά και πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ».

Ωστόσο, υπάρχουν νομικά και ηθικά ερωτήματα σχετικά με το εάν τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να διευρύνουν τις ανισότητες που έχουν ήδη γίνει ανησυχητικό σήμα κατατεθέν της πανδημίας.