Η Lufthansa έχει συνάψει συμφωνία για εξοικονόμηση κόστους με μια πρώτη ομάδα προσωπικού της.

Το πλήρωμα καμπίνας ενέκρινε τη συλλογική σύμβαση εργασίας με πλειοψηφία 87,9% σε μια ψηφοφορία που διοργάνωσε το συνδικάτο UFO.

Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που προκαλούνται από την πανδημία.

Αντί να χάσουν 2.600 θέσεις εργασίας, τα 22.000 μέλη του πληρώματος θαλάμου επιβατών δεν θα λάβουν αυξήσεις μισθών, θα εργαστούν περισσότερο με μερική απασχόληση και θα χάσουν επιπλέον νόμιμα επιδόματα, ενώ όλες οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν μέχρι τα μέσα του 2024, σύμφωνα με το UFO.

Σημαντικές λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσε το UFO, αλλά η ένωση μπορεί να προβεί σε ενέργειες εάν είναι απαραίτητο. Η Lufthansa, από την άλλη πλευρά, μπορεί να καταγγείλει τη συμφωνία με προειδοποίηση δύο εβδομάδων εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν δραματικά.

Οι εξοικονομήσεις αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 25% του κόστους.

Η Lufthansa δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με τους πιλότους και έχει διακόψει τις διαπραγματεύσεις με το προσωπικό εδάφους (χίλιες θέσεις πρέπει να μειωθούν στη διοίκηση). Η ομάδα σχεδίαζε να μειώσει 22.000 θέσεις εργασίας , εκ των οποίων 11.000 στη Γερμανία και αναμένει ότι ο στόλος της θα μειωθεί κατά 100 αεροσκάφη. Οκτώ χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ήδη αποχωρήσει από την ομάδα και 75.000 εργαζόμενοι ήταν άνεργοι μερικής απασχόλησης τον Ιούνιο.