Η ποδηλασία έχει τα μέγιστα οφέλη τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική ευεξία, σύμφωνα με νέα μελέτη σχετικά με τις επιλογές μετακίνησης των ανθρώπων σε επτά ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου.

Ειδικότερα, η έρευνα υπό την καθοδήγηση του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και έχοντας δημοσιευθεί στο περιοδικό Environment International, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την πρώτη μελέτη που φτάνει σε τέτοιο συμπέρασμα και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία.

Η μελέτη εντάσσεται στο project PASTA που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, το οποίο έθεσε ερωτήματα στους κατοίκους επτά ευρωπαϊκών πόλεων – την Αμβέρσα, τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Örebro, τη Ρώμη, τη Βιέννη και τη Ζυρίχη σχετικά με τις ταξιδιωτικές επιλογές τους και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν την υγεία τους.

Περισσότεροι από 8.800 ερωτηθέντες ολοκλήρωσαν ένα βασικό ερωτηματολόγιο, εκ των οποίων 3.500 ολοκλήρωσαν επίσης μια τελική έρευνα, με τους τρόπους μεταφοράς όπως το αυτοκίνητο, η μοτοσικλέτα, οι δημόσιες μεταφορές, το ποδήλατο, το ηλεκτρικό ποδήλατο και το περπάτημα.

Σε κάθε ανάλυση των αποτελεσμάτων, η ποδηλασία βγήκε πρώτη – οι άνθρωποι είχαν καλύτερη αντίληψη της γενικής και ψυχικής τους υγείας, είχαν μεγαλύτερη ζωτικότητα, χαμηλότερο στρες και αισθάνθηκαν λιγότερη μοναξιά με το συγκεκριμένο μέσο.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι μελετητές, είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τη χρήση πολλών τρόπων αστικών μεταφορών με επιπτώσεις στην υγεία όπως η ψυχική υγεία και η κοινωνική επαφή.

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της έρευνας ήταν παρόμοια σε όλες τις πόλεις που μελετήθηκαν, υποδηλώνοντας ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι ενεργές μεταφορές -ιδίως το ποδήλατο-προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία και να αυξηθεί η κοινωνική αλληλεπίδραση των ανθρώπων.