Του Χάρη Ντιγριντάκη

Το Tourismtoday αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού

Σκληρό πόκερ παίζεται επ’ εσχάτοις για τον έλεγχο του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, ένα Λιμάνι που φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο υπό διαμόρφωση κάδρο της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα νέο προορισμό που η εγγύτητα του με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και η απόληξη του προαστιακού σε αυτόν τα προσεχή έτη, θα δώσουν αναπόδραστα υπεραξία στον ανάδοχο του εν εξελίξει διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Τη σπουδή διαφόρων επενδυτικών σχημάτων για τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου δικαιολογεί και η πιθανή δημιουργία Μαρίνας από την οποία θα εκδράμουν κορυφαία σκάφη προς το Αιγαίο.

Ήδη σε 8 ανήλθαν τα επενδυτικά σχήματα που υπέβαλαν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού (τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή) στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού.

Σύμφωνα μες πληροφορίες σε περίπου ένα μήνα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων των σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για να εγκρίνει ποια από τα σχήματα πληρούν τις προδιαγραφές υποβολής οικονομικής προσφοράς, Η δε υποβολή προσφορών εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί έως το λυκόφως του έτους

Σημειώνεται ότι τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου το ΤΑΙΠΕΔ έχει υλοποιήσει έργα για την αναβάθμιση των υποδομών και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του λιμανιού.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη δημιουργηθεί περισσότερες από 100 νέες θέσεις ασφαλούς ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης για τον ενεργειακό μετασχηματισμό του λιμανιού.

Η μελέτη περιλαμβάνει προβλέψεις για τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες του λιμένα Λαυρίου, όπως τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων (cold ironing), την επέκταση των υποδομών για την εξυπηρέτηση ηλεκτρικών σκαφών, την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ αλλά και φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα 8 σχήματα

Τα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου είναι τα παρακάτω :

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ομίλους στην Ελλάδα με παρουσία, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και διεθνώς, στους τομείς των κατασκευών, της παραγωγής ενέργειας, των παραχωρήσεων, της εξόρυξης, της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Μεταξύ άλλων, είναι βασικός μέτοχος στην εταιρεία «International Port Investments Kavala», η οποία αναδείχθηκε πλειοδότρια τον Μάιο 2022 στον σχετικό διαγωνισμό που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση για 40 έτη του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας.

ΙΝΤΕΡΚΑΤ

Κατασκευαστική και εμπορική εταιρεία με εξειδίκευση στις κατασκευές κατοικιών και την εμπορία μηχανημάτων. Συμμετείχε ως υπεργολάβος στην υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών και δημόσιων έργων, για λογαριασμό κορυφαίων κατασκευαστικών ομίλων, όπως το αεροδρόμιο «Μακεδονία», o αυτοκινητόδρομος E65, τα έργα στον Νέο Λιμένα Πατρών και η υποθαλάσσια Σύζευξη Ακτίου – Πρέβεζας.

GPH CRUISE PORT FINANCE – PROMARINE S.A.

Η Global Ports Holding Plc είναι ένας από τους κορυφαίους όμιλος διαχείρισης τουριστικών λιμένων, με έμφαση στην κρουαζιέρα, στον κόσμο. Με παρουσία στην Καραϊβική, τη Μεσόγειο και την Άπω Ανατολή, η GPH λειτουργεί 32 λιμάνια κρουαζιέρας σε 19 χώρες, παρέχοντας υπηρεσίες σε πάνω από 20 εκατομμύρια επιβάτες.

Η ProMarine S.A. είναι εταιρεία μέλος του Ομίλου Επιχειρήσεων Σπανόπουλος και δραστηριοποιείται για περισσότερα από 50 χρόνια στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Ο όμιλος συνεργάζεται με ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που χρησιμοποιούν ρυμουλκά για την εξυπηρέτηση του στόλου τους.

GULFTAINER

Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης λιμενικών υποδομών και logistics, με έντονη παρουσία στη Μέση Ανατολή και την Αμερική. Η δραστηριότητά της ξεκίνησε το 1976 στη Sharjah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη λειτουργία του terminal εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα της περιοχής. Η εταιρεία διαχειρίζεται εμπορικούς λιμένες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, ενώ ήταν η πρώτη εταιρεία λειτουργίας λιμένων από τη Μέση Ανατολή που δραστηριοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

IOTC Investments

Όμιλος διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα το Λουξεμβούργο και με έντονη παρουσία στην Ασία και την Άπω Ανατολή. Η IOTC Investments διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία σε σειρά κλάδων, όπως: αεροναυτιλία, κατασκευές, ορυκτά καύσιμα και ΑΠΕ, και μέσα ενημέρωσης.

ISRAEL SHIPYARDS INDUSTRIES LTD

Η Israel Shipyards Industries είναι ισραηλινός όμιλος με εμπειρία άνω των 60 ετών στη λειτουργία ναυπηγείων, εμπορικών λιμένων και στην παραγωγή τσιμέντου και άλλων πρώτων υλών για τον κατασκευαστικό κλάδο. Ο όμιλος παρέχει, επίσης, υποστηρικτές υπηρεσίες σε θαλάσσιες γεωτρήσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

JET PLAN SHIPPING CO LTD – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

Η Jet Plan είναι μέλος της SEAJETS που σήμερα λειτουργεί έναν από τους μεγαλύτερους στόλους ταχυπλόων παγκοσμίως με 31 ταχύπλοα, 6 συμβατικά και 4 κρουαζιερόπλοια, εξυπηρετώντας συνολικά 50 λιμάνια και περισσότερες από 400 διασυνδέσεις από Πειραιά, Ραφήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Βόλο, Μαντούδι Εύβοιας και Λαύριο με τελικούς προορισμούς τις Κυκλάδες και το Αιγαίο.

Η Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα στον κλάδο των παραχωρήσεων και μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η εταιρεία έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, έπειτα από διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο αρκετών οδικών αξόνων στην Ελλάδα που λειτουργούν με καθεστώς παραχώρησης.

OLYMPIC MARINE SA – MSC CRUISES

Η Olympic Marine SA διαχειρίζεται τη μαρίνα Olympic Marine στο Λαύριο και προσφέρει υπηρεσίες ελλιμενισμού σκαφών και διαχείρισης τουριστικών λιμενικών υποδομών. Διαθέτει σταθερές και πλωτές προβλήτες που μπορούν να φιλοξενήσουν σκάφη, ιστιοφόρα, γιοτ και καταμαράν, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σκαφών σε χερσαίο χώρο. Επιπλέον, μια ιδιόκτητη, πλήρως εξοπλισμένη και στελεχωμένη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα λειτουργεί εντός της Olympic Marine, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισης σκαφών.

H MSC Cruises αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο, με ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την περιοχή του Περσικού Κόλπου και τη Νότια Αφρική. Η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία στις περιοχές της Καραϊβικής, της Βόρειας Αμερικής και της Άπω Ανατολής. Η εταιρεία είναι μέλος του ομίλου MSC με έδρα στη Γενεύη της Ελβετίας και απασχολεί περισσότερους από 30.000 εργαζομένους παγκοσμίως.