Η Βαλένθια θα φιλοξενήσει το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο της WTACH, της Παγκόσμιας Ένωσης Τουρισμού για τον Πολιτισμό και την Κληρονομιά , με θέμα τη διατήρηση της κληρονομιάς και των πολιτιστικών πόρων σε τουριστικούς προορισμούς.

Αυτή η ανακοίνωση έγινε κατά την πρώτη ημέρα του World Travel Market που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, μετά από συνάντηση της αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαλένθια, με επικεφαλής την Αντιδήμαρχο, Sandra Gomez , και τον Nigel Fell, Γενικό Διευθυντή της WTACH.

Έτσι, η πόλη της Βαλένθια δεσμεύεται να συνεργαστεί με την Παγκόσμια Ένωση Τουρισμού για τον Πολιτισμό και την Κληρονομιά (WTACH) για να φιλοξενήσει το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο, που ονομάζεται GS23, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Στόχος της συνόδου είναι να ευαισθητοποιήσει για τη σημασία της φροντίδας για τα μοναδικά χαρακτηριστικά, την ιστορία, τα πολιτιστικά αγαθά και τις αξίες που προσελκύουν, με στόχο τη διατήρηση και διαφύλαξη τους για τις μελλοντικές γενιές.

Η Sandra Gómez, αντιδήμαρχος της Βαλένθια, τόνισε ότι «για το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαλένθια η διατήρηση και ο σεβασμός της κληρονομιάς μας είναι προτεραιότητα, μια δέσμευση που πρέπει να αναλάβουν και όσοι μας επισκέπτονται. Γι’ αυτό καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα , τους δρόμους και τις γειτονιές μας, καθώς και τα εμβληματικά περιβάλλοντα της πόλης μας. Εκτός από τα ρυθμιστικά μέτρα και τις δημόσιες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη φροντίδα της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι δημόσιες πολιτικές στοχεύουν να κάνουν τη Βαλένθια μια πόλη για τους ανθρώπους, να ανακτήσουν χώρους για τους πεζούς και να μειώσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κυκλοφορία στα ιστορικά μνημεία, ώστε να γίνει μια πιο φιλική προς τους κατοίκους και βιώσιμη πόλη».

Ο Nigel Fell , Γενικός Διευθυντής του WTACH, δήλωσε ότι “η Βαλένθια είναι ηγέτης στις πρωτοβουλίες διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, επομένως ήταν φυσικό για το WTACH να συνεργαστεί με το Fundación Visit Valencia για να παρουσιάσει την εναρκτήρια Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής μας”.

Η Βαλένθια , ο πρώτος οικοδεσπότης του WTACH με χιλιετή κληρονομιά

Η πόλη της Βαλένθια διαθέτει μεγάλους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπως το μεγαλοπρεπές κτίριο της Lonja de la Seda, καθώς και το Tribunal de las Aguas ή το πιο διεθνές φεστιβάλ της, το Fallas. Επιπλέον, οι δρόμοι της Βαλένθια, τόσο η παλιά πόλη όσο και μερικές από τις εμβληματικές γειτονιές της, όπως η Cabanyal ή η Russafa, συμπεριλαμβανομένης της Πόλης των Τεχνών και των Επιστημών, περιβάλλονται από κτίρια, μουσεία και μοναδικούς χώρους που αποτελούν μέρος μιας πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς.

Ο εορτασμός του GS23 θα είναι μια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων κυβερνητικών υπουργείων, τουριστικών συμβουλίων, διευθυντών του ιδιωτικού τομέα, όπως τουριστικούς πράκτορες και ΜΜΕ, μεταξύ άλλων. Ένα σημείο συνάντησης σε μια νέα Βαλένθια που μεταμορφώνεται για να γίνει μια από τις πρώτες πόλεις με ουδέτερο άνθρακα στην Ευρώπη έως το 2030. Η Βαλένθια έχει δεσμευτεί να είναι μια βιώσιμη πόλη από όλους τους τομείς διαχείρισης, μια προσπάθεια που έχει εκτιμηθεί με σημαντικά διεθνή βραβεία : European Smart City 2022, World Design Capital 2022 και πιο πρόσφατα European Green Capital 2024.