Ο Όμιλος Expedia δρομολόγησε το πρώτο του Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα, δεσμευόμενο να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε όλες τις δραστηριότητές του έως το 2040, από το έτος βάσης του 2022.

Ο διαδικτυακός γίγαντας των ταξιδιών είναι ουδέτερος ως προς τον άνθρακα από το 2017, αλλά τώρα έχει αναπτύξει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη Net Zero που περιγράφει πώς να επιτύχει τους στόχους του.

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές Scope 1 και Scope 2 κατά 75% έως το 2030 και θα δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας Net Zero.

Δεσμεύεται επίσης να βοηθήσει την ευρύτερη ταξιδιωτική βιομηχανία να επιτύχει τον παγκόσμιο στόχο της μείωσης των εκπομπών στο μισό έως το 2030 και την επίτευξη του Καθαρού Μηδενός το συντομότερο δυνατό πριν από το 2050, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη της Γλασκόβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό, την οποία υπέγραψε η Expedia το 2022.

Το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα στοχεύει να καταστήσει τα ταξιδιωτικά και τουριστικά προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα μια προτιμώμενη επιλογή για τους πελάτες και τελικά την προεπιλογή για την παγκόσμια βιομηχανία.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι σημαντικό για τους ταξιδιώτες, καθώς όροι που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, όπως οι αναφορές σε ηλιακούς συλλέκτες, η ανακύκλωση ή η εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης, έχουν διπλασιαστεί πρόσφατα στη συχνότητα αναφοράς τους σε κριτικές ταξιδιωτών», δήλωσε η εταιρεία.

Ακολουθεί την κυκλοφορία λειτουργιών βιωσιμότητας τον τελευταίο χρόνο, όπως η εμφάνιση πληροφοριών σχετικά με τις μέσες εκπομπές άνθρακα των πτήσεων ή οι οικολογικές πιστοποιήσεις που λαμβάνουν τα ξενοδοχεία.

«Βλέπουμε ήδη έναν αντίκτυπο — για παράδειγμα, ένα φίλτρο για φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα έχει γίνει αρκετά δημοφιλές», πρόσθεσε.

Εκτός από το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα, η Expedia έχει ξεκινήσει ένα Ταμείο Θετικού Τουρισμού για τη Φύση, που ιδρύθηκε με την Εταιρεία Προστασίας Άγριας Ζωής (WCS), έναν παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Το ταμείο στοχεύει να παρέχει σε ντόπιους και οργανισμούς δάνεια κεφαλαίου κίνησης με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς, καθώς και επιχορηγήσεις και πρόσβαση σε τεχνικούς εμπειρογνώμονες, για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και της τουριστικής εμπειρίας των «θετικών στη φύση» τουριστικών υποδομών, λειτουργιών και υπηρεσιών και να υποστηρίξει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Θα υποστηρίξει τις βέλτιστες πρακτικές στον θετικό τουρισμό στη φύση με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αυτόχθονων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων.

«Μαζί, θα δείξουμε στους ταξιδιώτες την αξία της φύσης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο θετικός τουρισμός στη φύση προσφέρει οικονομική αξία για τους ντόπιους, συμβάλλοντας στις προσπάθειες διατήρησης αυτών των κρίσιμων ενδιαιτημάτων», ανέφερε η ομάδα.