Τις υψηλότερες δαπάνες ανά τουρίστα στην Ελλάδα και όχι μόνο καταγράφουν οι Ρώσοι. Το 34,5% των Ρώσων, που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία από τους tour operators και τα τουριστικά γραφεία της ρωσικής αγοράς αγόρασε φέτος τουριστικά πακέτα άνω των 1.500 ευρώ.

Το 13%, εξάλλου, αγόρασε ακριβά πακέτα άνω των 4.000 ευρώ, ενώ η τιμή του πακέτου για το περίπου 50% των Ρώσων ταξιδιωτών κυμαίνονταν από 601 έως 1.500 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την αξία του ρωσικού τουρισμού για κάθε προορισμό, ειδικά εάν συνυπολογισθεί ότι η πλειονότητα ξοδεύει σημαντικά ποσά για οργανωμένες εκδρομές, ενοικιάσεις Ι.Χ., φαγητό, ποτά και ψώνια.

Πρώτος προορισμός των Ρώσων φέτος αναδεικνύεται η Τουρκία, με μερίδιο 28% στην ”πίτα” του εξερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία και ακολουθούν Ελλάδα και Αίγυπτος με μερίδιο 8%. Η Ισπανία προσέλκυσε το 7%, η Ιταλία και η Βουλγαρία πήραν μερίδιο από 5%, η Κύπρος και η Ταϊλανδη από 4%, το Μαυροβούνιο και Κροατία από 3%.

Ως ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στη φετινή διακίνηση των Ρώσων τουριστών καταγράφεται ο περιορισμός των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, δείγμα ότι πλέον οι Ρώσοι αρχίζουν να οργανώνουν τα ταξίδια τους έγκαιρα. Σε αυτό, πάντως, συνέβαλε το γεγονός ότι περισσότεροι tour operators πρόσφεραν πακέτα με έκπτωση 30% για τις έγκαιρες κρατήσεις. Περίπου 1 στους 3, εξάλλου, επέλεξε να κλείσει μεμονωμένες υπηρεσίες ή και να οργανώσει το ταξίδι του μόνος του.

Ενδεικτικό στοιχείο των έγκαιρων κρατήσεων αποτελεί και η διαπίστωση ότι τον Αύγουστο οι Ρώσοι έκλεισαν ταξίδια για το φθινόπωρο και την Πρωτοχρονιά και όχι για διακοπές εντός του μήνα.

Ολοι οι tour operators, επίσης, συγκλίνουν στην άποψη ότι φέτος τα πακέτα πουλήθηκαν στην πραγματική τους αξία και όχι κάτω του κόστους, όπως συνέβη πέρυσι σε πολλά πακέτα και προς την Ελλάδα, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι η ρωσική αγορά τείνει να σταθεροποιηθεί.

Χάρης Ντιγριντάκης