rodos-poliΗ μείωση των Ρώσων τουριστών επηρεάζει προς ώρας τη φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο. Τούτο επιβεβαιώνεται από τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Άρη Σουλούνια, ο οποίος μιλώντας στο H&T επισημαίνει την υστέρηση που καταγράφει μέχρι στιγμής η ρωσική αγορά στο ροδιακό τουρισμό λόγω ουκρανικής κρίσης. Ωστόσο, τον Απρίλιο ο τουρισμός της Ρόδου είδε σημαντική άνοδο κατά 21% που οφείλεται κυρίως στην ισραηλινή αγορά, ενώ στον τουριστικό κόσμο του νησιού επικρατεί αισιοδοξία για τη νέα σεζόν, καθώς από 30 Μαΐου κι έπειτα οι κρατήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Πώς κινήθηκαν οι περασμένοι μήνες για τον τουρισμό της Ρόδου;
Τον Απρίλιο ο τουρισμός της Ρόδου παρουσίασε μια αύξηση της τάξεως του 21%. Αυτό οφείλεται στην αγορά του Ισραήλ, η οποία κατέγραψε σημαντική άνοδο από πέρυσι, λόγω της συγκυρίας του εβραϊκού Πάσχα. Συγκεκριμένα, ενώ την ίδια περίοδο του 2013 αφίχθηκαν στη Ρόδο 2.000 Ισραηλινοί τουρίστες, τον περασμένο μήνα επισκέφθηκαν το νησί μας 8.500 Ισραηλινοί. Οι άλλες αγορές λίγο πολύ κινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως πέρυσι.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τη νέα τουριστική σεζόν;
Ο Μάιος παρουσίασε μια υστέρηση για όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου με ελάχιστες εξαιρέσεις, λόγω Ευρωεκλογών. Ωστόσο, από 30 Μαΐου και μετά οι κρατήσεις αρχίζουν να ανεβαίνουν σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. Μέχρι το τέλος της σεζόν αισιοδοξούμε για αύξηση αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η ρωσική αγορά.

Οι Ρώσοι τουρίστες μέχρι στιγμής καταγράφουν μείωση λόγω ουκρανικής κρίσης. Πώς έχει επηρεάσει τη Ρόδο η εξέλιξη αυτή;
Η ρωσική αγορά μέχρι σήμερα σημειώνει μία σημαντική μείωση και περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η τάση, καθώς πέρυσι οι Ρώσοι αντιπροσώπευσαν περίπου το 20% του ροδιακού τουρισμού. Αν η αγορά αυτή καταγράψει μεγάλη μείωση, αυτό θα σημαίνει περίπου γύρω στους 50.000-55.000 λιγότερους Ρώσους τουρίστες. Άρα το ερωτηματικό είναι εάν και με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το ποσοστό της ρωσικής αγοράς για να υπάρξει αύξηση στο τέλος της σεζόν.