Σε απάντηση στις σοβαρές επιπτώσεις που γίνονται αισθητές στον διεθνή τομέα της πολιτικής αεροπορίας ως αποτέλεσμα του COVID-19 και την ανάγκη για ευρύ συντονισμό των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του κλάδου, εκπρόσωποι από τις 36 χώρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Εθνών (ICAO) δημιούργησαν μια νέα ειδική ομάδα για την ανάκαμψη της αεροπορίας μετά τον COVID-19.

Ο στόχος της νέας ειδικής ομάδας του Συμβουλίου θα είναι να προσδιορίσει και να προτείνει στρατηγικές προτεραιότητες και πολιτικές για τα κράτη και τους φορείς της βιομηχανίας.

Θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κυβερνητικά και βιομηχανικά δεδομένα για να προτείνει λύσεις στις άμεσες προκλήσεις που γίνονται αισθητές σε ολόκληρο τον τομέα, και να θέσει τις προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την επανεκκίνηση του δικτύου, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό και ανταποκρινόμενο στην τωρινή πραγματικότητα.

«Όπως γνωρίζουμε, η εναέρια συνδεσιμότητα είναι κρίσιμη για την οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε περιοχή του κόσμου. Κατά συνέπεια, μια αποτελεσματική ανάκαμψη των διεθνών αεροπορικών μεταφορών είναι απαραίτητη για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία COVID-19 », σημείωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ICAO Salvatore Sciacchitano, μιλώντας σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της Task Force.

«Δεν μιλάμε για ανάκαμψη μετά από μια διεθνή κρίση αεροπορικών μεταφορών. Οι διεθνείς αεροπορικές μεταφορές αντιμετώπισαν αρκετές κρίσεις στο παρελθόν, από τις οποίες κατάφεραν να ανακτήσουν τη θέση τους χάρη στις έγκαιρες πρωτοβουλίες της ICAO. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια δεκαετιών θα μπορούσε να διαγραφεί εντελώς εάν οι διεθνείς αεροπορικές μεταφορές δεν επανέλθουν σύντομα και αποτελεσματικά.”

«Σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές και εξαιρετικές περιστάσεις, η ICAO καλείται να σώσει τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές και να διευκολύνει την επανάληψη των επιχειρήσεων», τόνισε ο Πρόεδρος Sciacchitano στις παρατηρήσεις του στην Task Force.

Η νέα ειδική ομάδα του Συμβουλίου απαρτίζεται από μέλη του Συμβουλίου και υψηλούς εκπροσώπους της αεροπορικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των γενικών διευθυντών όλων των μεγάλων ενώσεων του κλάδου των αερομεταφορών. Εκπροσωπούνται επίσης οντότητες του ΟΗΕ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), καθώς και οι επικεφαλίς αρκετών εθνικών και περιφερειακών διοικήσεων αεροπορίας.

Ως πρόεδρος της επιτροπής αεροπορικών μεταφορών του Συμβουλίου, ο κ. Philippe Bertoux , εκπρόσωπος της Γαλλίας στο Συμβούλιο ICAO, διορίστηκε από τον Πρόεδρο Sciacchitano για να υπηρετήσει ως πρόεδρος της Task Force. Ο κ. Boubacar Djibo, Διευθυντής του Γραφείου Αεροπορικών Μεταφορών της ICAO, θα υπηρετήσει ως Γραμματέας του.

Το Συμβούλιο αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα από την ειδική ομάδα έως τα τέλη Μαΐου.