Της Εύας Οικονομάκη
Στην αξιοποίηση πέντε «Ξενία» που παραμένουν ανεκμετάλλευτα τα τελευταία χρόνια προχωρά η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία το προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρύξει ισάριθμους διαγωνισμούς για τη μακροχρόνια εκμίσθωση των συγκεκριμένων ακινήτων. Ώριμα προς εκμετάλλευση θεωρούνται τα «Ξενία» Κομοτηνής, Καρτερού, Πλαταμώνα, Βυτίνας και Έδεσσας, τα οποία αποτελούν μικρές μονάδες και κατά περίπτωση διαθέτουν επιπλέον συντελεστή δόμησης, με την ΕΤΑΔ να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο για την υπογραφή της σύμβασης και της παράδοσης του «Ξενία» Χίου στην Avlum, που έχει ανακηρυχθεί ανάδοχη εταιρεία.
Τα πέντε εμβληματικά «Ξενία» πρόκειται να βγουν προς μακροχρόνια μίσθωση μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες που θα διενεργηθούν από την πλατφόρμα e-publicrealestate.gr, με στόχο την αναβάθμιση των πέντε ακινήτων που λειτουργούσαν στο παρελθόν ως ξενοδοχεία, συμβάλλοντας ουσιαστικά με την επαναλειτουργία τους στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών. Μάλιστα, η αξιοποίησή τους θα ενισχύσει τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών στις περιοχές όπου βρίσκονται, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν.
Απώτερη επιδίωξη της ΕΤΑΔ, η οποία διαθέτει ένα portfolio εμπορικών, τουριστικών και αγροτικών ακινήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι η μεγιστοποίηση της εμπορικής αξίας του χαρτοφυλακίου της και η βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στην κατεύθυνση ανάπτυξης της χώρας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και εξασφάλισης σταθερών αποδόσεων που θα αποφέρουν έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο και θα δημιουργήσουν οφέλη στην οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες.
Οι επόμενοι διαγωνισμοί
Η ΕΤΑΔ, υλοποιώντας μια ευρεία στρατηγική αξιοποίησης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της με σκοπό τη βέλτιστη ανάπτυξη και το μέγιστο έσοδο για την εταιρεία και έχοντας στη διαχειριστική αρμοδιότητά της συνολικά 26 «Ξενία», ξεκίνησε μια προσπάθεια εκ νέου αξιοποίησης αυτών των εμβληματικών ξενοδοχείων, που αν και στην πλειονότητά τους έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση, μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες. Από το σύνολο των 26 «Ξενία» που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑΔ, τα 13 είναι ελεύθερα, τα 7 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 6 είναι παραχωρημένα.
Σε δεύτερο χρόνο, η ΕΤΑΔ έχει εντάξει σε πρόγραμμα άμεσης αξιοποίησης και άλλα «Ξενία» σε τουριστικές περιοχές της χώρας, με αιχμή το «Ξενία» Βυτίνας, το «Ξενία» Καστανιάς, το «Ξενία» Θάσου, το «Ξενία» Άνδρου και το «Ξενία» Καλεντζίου. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα, η ΕΤΑΔ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες τεχνικού και νομικού ελέγχου, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, «η διαδικασία ωρίμανσης των ακινήτων, που προαπαιτείται για τη διενέργεια των διαγωνισμών, διαφέρει από ακίνητο σε ακίνητο και ο χρόνος ολοκλήρωσής της δεν μπορεί να προσδιοριστεί».
Το «Ξενία» Κομοτηνής
Ώριμο προς αξιοποίηση είναι το «Ξενία» της Κομοτηνής, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον. Το ακίνητο, το οποίο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο και από το 2013, όταν και έκλεισε, παραμένει αναξιοποίητο, βρίσκεται σε προνομιακή θέση στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση μικρότερη των 3 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη έξοδο της Εγνατίας Οδού.
Το οικόπεδο έχει έκταση περίπου 18 στρεμμάτων και το κτίριο, που αναπτύσσεται σε δύο πτέρυγες, καλύπτει 2.058 τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν ναός, πισίνα, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης, ενώ το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης.
Το «Ξενία» Κομοτηνής κατασκευάστηκε το 1965 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Διονυσίου Ζήβα και στο παρελθόν λειτουργούσε ως ξενοδοχείο 3 αστέρων, ενώ είχε δυναμικότητα 26 δωματίων και 46 κλινών.
Με δεδομένο, δε, ότι δεν υπάρχουν πολλά πολυτελή ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή, ενδείκνυται η αξιοποίηση του ακινήτου με γνώμονα τον σχεδιασμό μιας ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών, στα πρότυπα των ξενοδοχείων boutique. Αλλωστε, η εγγύτητα του «Ξενία» τόσο σε χειμερινούς όσο και σε καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς καθιστά το εν λόγω ακίνητο ιδανικό για τουριστική αξιοποίηση, με στόχο τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Κατά καιρούς είχαν γίνει προτάσεις για την αξιοποίησή του, μεταξύ των οποίων και μία για παραχώρησή του στο γειτονικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, αλλά και μία για την παραχώρηση του ακινήτου στον δήμο Κομοτηνής και τη μετατροπή του σε σχολικές μονάδες.
Κινητικότητα γύρω από την εκμετάλλευση του ακινήτου καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2019, όταν το «Ξενία» Κομοτηνής, μαζί με άλλα ακίνητα που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της ΕΤΑΔ, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα e-publicrealestate.gr.
Το «Ξενία» Καρτερού
Τη βέλτιστη αξιοποίηση του «Ξενία Καρτερού», που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, σχεδιάζει η ΕΤΑΔ, συμπεριλαμβάνοντας το εν λόγω ακίνητο στη λίστα με τα «φιλέτα» που θα βγουν το προσεχές διάστημα προς μακροχρόνια μίσθωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εκμετάλλευση του εν λόγω ακινήτου έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ντόπιοι επιχειρηματίες που διαθέτουν σε μικρή απόσταση από το οικόπεδο ξενοδοχειακές μονάδες και βολιδοσκοπούν εδώ και καιρό τις ευκαιρίες για να επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιό τους.
Το «Ξενία» Καρτερού είναι ένα συγκρότημα 7 κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1961 σε ένα οικόπεδο 84,5 στρεμμάτων. Το ακίνητο έχει εμβαδόν 2.570 τ.μ. και δυναμικότητα 84 κλινών (42 δίκλινα). Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των πρώτων τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ωστόσο εδώ και πολλές δεκαετίες έχει παραμείνει αναξιοποίητο, εμφανίζοντας εικόνα απαξίωσης. Το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί ως «νεώτερο μνημείο» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αμνισού.
Τα τελευταία χρόνια, το «Ξενία», που αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο για τη χώρα, είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και παρέμενε εγκαταλελειμμένο, ωστόσο, πριν από λίγους μήνες η ΕΤΑΔ, ως διαχειρίστρια, ανέκτησε σε πρώτη φάση τον έλεγχο του ακινήτου και προτίθεται πλέον να προχωρήσει στην εκμετάλλευσή του σε συνεργασία με τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς.
Το «Ξενία» Καρτερού θα μπορούσε να αναμορφωθεί και να λειτουργήσει ξανά ως ξενοδοχείο, δεδομένης της υψηλής ζήτησης που καταγράφει η Κρήτη ως τουριστικός προορισμός, δίνοντας εκ νέου ώθηση την περιοχή.
Το «Ξενία» Έδεσσας
Εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου για περίπου 8 χρόνια, το «Ξενία» της Έδεσσας είναι το τρίτο στη σειρά «Ξενία» για το οποίο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός με στόχο την αξιοποίησή του. Το ακίνητο βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, κατασκευάστηκε το 1963 από τον αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζο και έχει δυναμικότητα 56 κλινών. Διαθέτει υπόλοιπο δόμησης, ενώ, όπως αναφέρει η ΕΤΑΔ στα στοιχεία που επισυνάπτει στον σχετικό για το ακίνητο φάκελο, «βρίσκεται σε κοντινή ακτίνα από την Έδεσσα, καθώς και από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, τη λίμνη Άγρα, τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου. Η εγγύτητα του με πλήθος τουριστικών αξιοθέατων το καθιστά ιδιαίτερα “ελκυστικό” με γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη».
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο δήμος Έδεσσας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην «Ξενία», σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται ήδη στη διαδικασία αναζήτησης επενδυτών για τη λειτουργία του χώρου ως ξενοδοχείου.
Το «Ξενία» Βυτίνας
Γνωστό και ως «Μοτέλ Τριπόλεως», το «Ξενία» Βυτίνας κατασκευάστηκε το 1961 από τον αρχιτέκτονα τον Κώστα Μπίτσιο και έχει ανεγερθεί σε δύο διακριτά κτίσματα, που «βλέπουν» προς την παλαιά εθνική οδό. Βρίσκεται σε οικόπεδο 37,5 στρεμμάτων και έχει δυναμικότητα 40 κλινών. Το ένα κτίριο φιλοξενεί τα δωμάτια των επισκεπτών, ενώ το δεύτερο στεγάζει τους υπόλοιπους χώρους του ξενοδοχείου, καθώς επίσης και τα δωμάτια του προσωπικού. Το «Ξενία» Βυτίνας χαρακτηρίστηκε μνημείο το 2008. Κατά το παρελθόν, η περιφέρεια Πελοποννήσου είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου «Ξενία» και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην περιοχή.
Το «Ξενία» Πλαταμώνα
Το «Ξενία» Πλαταμώνα, που κατασκευάστηκε το 1961 σε ένα οικόπεδο 7,2 στρεμμάτων, ήταν αρχικά οδικός σταθμός με μόλις 8 κλίνες και ένα μεγάλο εστιατόριο που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των επισκεπτών. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης και το 2008 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο.