Στην άμεση ενεργοποίηση της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε ότι έχει να κάνει με την κρουαζιέρα και τη ναυπηγοεπισκευή, έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ, με τη συνδρομή του βασικού μετόχου της εταιρείας, της COSCO (Hong Kong) Shipping Co.,Ltd.

Αναφορικά με τη ναυπηγοεπισκευή και τις ναυπηγικές εργασίες που θα απαιτηθούν σε πλοία ενόψει της εφαρμογής, από τις 8 Σεπτεμβρίου 2017 από τον ΙΜΟ, της Διεθνούς Σύμβασης για τον Έλεγχο και τη Διαχείριση του έρματος και ιζημάτων του πλοίου, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς μέσω της προμήθειας νέου τεχνολογικού προηγμένου εξοπλισμού, με την κατασκευή δύο πλωτών δεξαμενών από την COSCO, της πελατοκεντρικής προσέγγισης και του επιθετικού marketing, προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι η ζώνη στο Πέραμα, διαθέτει πλέον όλα τα μέσα για κάτι τέτοιο.

Από εκεί και πέρα εξαρτάται από τη σχέση ισορροπίας που θα τηρήσουν στην αγορά της ναυπηγοεπισκευής, εργολάβοι και σωματεία εργαζομένων ανέφεραν πηγές της διοίκησης.

Μπορεί ο αριθμός των επισκευαζόμενων πλοίων σε θέσεις του ΟΛΠ να εμφάνισε το 2016 οριακή μείωση σε σχέση με το 2015 (234 έναντι 239 επισκευαζόμενων πλοίων), σύμφωνα με τους ίδιους, που οφείλεται κυρίως στη μη εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικού έργου κατά τις απεργιακές κινητοποιήσεις του προσωπικού την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2016, ωστόσο οι Κινέζοι εκτιμούν ότι το μεγάλο στοίχημα στο λιμάνι του Πειραιά, μπορεί να κερδηθεί ενόψει των επισκευαστικών εργασιών που θα απαιτηθούν σε πλοία όχι μόνο της ακτοπλοΐας αλλά και της ποντοπόρου ναυτιλίας για την εφαρμογή της σύμβασης που αφορά την τοποθέτηση νέου εξοπλισμού επεξεργασίας του θαλάσσιου έρματος (Ballast Water Management -σσ πρόκειται για ένα μηχανισμό που μπορεί να επεξεργαστεί το θαλασσινό νερό που χρησιμοποιείται για την πλήρωση των δεξαμενών του πλοίου, προκειμένου να επιτευχθεί η ευστάθεια του σκάφους, ώστε η απόρριψή του στο θαλάσσιο περιβάλλον σε οποιοδήποτε λιμάνι να μην περιέχει ανεπιθύμητους επικίνδυνους μικροοργανισμούς).

Εκτιμάται ότι η εφαρμογή της σύμβασης του IMO για το θαλάσσιο έρμα θα οδηγήσει σε περίπου 2.000 ναυπηγήσεις νέων πλοίων κατ’ έτος στην επόμενη πενταετία και στη μετασκευή 50.000 πλοίων (πηγή: maritime business Opportunities conference Aπρ.2016) που δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Το κόστος ανάλογα με το μέγεθος του πλοίου μπορεί να κυμανθεί από 560.000 δολάρια έως 5.000.000, ενώ μόλις το 2,6% του εμπορικού στόλου παγκοσμίως έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης θαλάσσιου έρματος, σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οίκου Clarksons.

Πάντως, αν και οι στόχοι του προγράμματος του ΟΛΠ για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα φανούν σε βάθος χρόνου, τα πρώτα ενδεικτικά δείγματα των προοπτικών ενίσχυσης του κλάδου της ναυπηγοεπισκευής καταγράφηκαν με την έλευση του πλωτού εργοστασίου κατασκευής υποθαλάσσιων αγωγών Castoro Sei που αγκυροβόλησε στο Πέραμα για εργασίες συντήρησης αλλά και εκπαίδευσης του προσωπικού

Αναφορικά με την κρουαζιέρα μετά την παράδοση της νέας προβλήτα στον Αγ.Νικόλαο στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ για το 2017 θα πραγματοποιηθούν έργα αναβάθμισης με τη δημιουργία έξι νέων θέσεων ελλιμενισμού για υποδοχή των μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων.

Ήδη κινεζικός όμιλος έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον και βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά ελληνικής εταιρείας στη χώρα μας, αλλά και την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.

«Η διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας του λιμανιού τώρα είναι περίπου 1 εκατομμύριο το χρόνο, ενώ ο βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι να την αυξήσουμε στο 1,5 εκατ. και μακροπρόθεσμα στα 3 εκατ.», είχε υπογραμμίσει πρόσφατα κατά τα εγκαίνια της νέας προβλήτας κρουαζιέρας του Αγ.Νικολάου ο πρόεδρος του Δ.Σ. του κινεζικού κολοσσού China Cosco Shipping Corporation Limited, Σου Λιρόνγκ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ το συνολικό διακινηθέν επιβατικό έργο το 2016 αυξήθηκε κατά περίπου 12% σε σχέση με το 2015 από 980.149 επιβάτες σε 1.094.135, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 24% (από 284.241 σε 352.663 επιβάτες) του αριθμού επιβατών κρουαζιέρας που χρησιμοποίησαν τον Πειραιά ως λιμάνι αφετηρίας ή τελικού προορισμού, αλλά και σε μικρότερο βαθμό λόγω της αύξησης των διερχόμενων επιβατών (τράνζιτ) κρουαζιέρας κατά 7% (από 695.908 σε 741.472) .

Όπως αναφέρεται στο Cruise Industry News 2016-2017 Annual Report, στον τομέα της κρουαζιέρας η διακίνηση επιβατικού έργου παγκοσμίως εκτιμάται ότι ανήλθε το 2016 στα περίπου 23 εκατ. επιβάτες καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ο παγκόσμιος στόλος κρουαζιερόπλοιων ανήλθε στα 315 καταγράφοντας αύξηση περίπου 5% και οι προσφερόμενες κλίνες ανήλθαν συνολικά σε 497.000 ή περίπου 1.580 ανά κρουαζιερόπλοιο.

Η Μεσόγειος συνεχίζει να παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή από πλευράς δρομολόγησης χωρητικότητας κρουαζιερόπλοιων κατέχοντας μερίδιο αγοράς 18,7% το 2016 από το 12,9% το 2006.

Πηγή : www.fortunegreece.com