Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στο «σχέδιο συνεργασίας με κάποιες χώρες» πριν από το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξη του στους Times της Βρετανίας.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανοίξουμε νωρίτερα. Και να διορθώσουμε ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν, με χώρες που θεωρούνται ασφαλέστερες από άλλες, τόνισε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και ορισμένα άλλα κράτη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μας».

Ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «όλες οι κινήσεις και οι αποφάσεις μας έχουν ως στόχο το να συνεχίσει η Ελλάδα να διατηρεί το ιστορικό της, ως ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο».

Οι έλεγχοι θα διατηρηθούν για τους Βρετανούς τουρίστες

Σχετικά με τους Βρετανούς τουρίστες και εξαιτίας του επιτυχημένου εμβολιαστικού προγράμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «θα τους δοθεί προτεραιότητα και βεβαίως, οι έλεγχοι θα διατηρηθούν».

Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, «το 2020 παρατηρήσαμε ότι κάποιες χώρες ήταν πολύ επιθετικές στον τρόπο που άνοιξαν τα σύνορα τους.

Πιστεύουμε, όμως, ότι το δικό μας, πιο ήπιο σύστημα, επιτυγχάνει καλύτερη ισορροπία, ανάμεσα στις δυνατότητες ταξιδιών και στην ασφάλεια τουριστών και τοπικού πληθυσμού.

Τυχαία τεστ στα σύνορα, ψηφιακό πιστοποιητικό για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή αρνητικό τεστ κατά την άφιξη, θα απαιτούνται για την ελεύθερη είσοδο στη χώρα».

Στην Ελλάδα έχουμε συσσωρεύσει πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία

Πέρα από τους Times ο κ. Θεοχάρης μίλησε και στο μεγάλης εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «στην Ελλάδα πλέον έχουμε συσσωρεύσει πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία.

Πέρυσι ανοίξαμε με λιγότερα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας. Τότε δεν είχαμε το πρόγραμμα εμβολιασμού ούτε τα τεστ ταχέων αποτελεσμάτων και, παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό και πολύ ισορροπημένο.

Είμαι, λοιπόν, πολύ σίγουρος όταν λέω ότι όλοι οι φιλοξενούμενοι μας φέτος θα είναι ασφαλείς.

Έχουμε σχεδιάσει λεπτομερώς όλα τα επίπεδα προστασίας. Τι πρέπει να κάνει κανείς πριν ταξιδέψει, πώς ακριβώς λειτουργεί ο αποτελεσματικός αλγόριθμος που χρησιμοποιούμε για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους κ.λπ.

Σήμερα έχουμε νέα, επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Κι αυτά βασίζονται στην περσινή μας εμπειρία.

Είναι αυτά που κράτησαν τον κόσμο ασφαλή. Και φυσικά έχουμε θεσμοθετήσει τα ‘ξενοδοχεία καραντίνας’. Ένα σύστημα που το 2020 λειτούργησε άριστα.

Επίσης ο ιδιωτικός τομέας έδειξε την επιμέλεια που απαιτείται για να διατηρηθεί η ασφάλεια του κόσμου.

Μπορούμε, λοιπόν, με πολλή σιγουριά να πούμε ότι είναι ασφαλές να κάνει κάποιος διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021».

Στόχος τα αποτελεσματικά μέσα προστασίας έναντι πλαστών πιστοποιητικών

Σε ό,τι αφορά ειδικά στις αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ακόμα και μονομερώς, για να διευκολύνουμε τα ταξίδια των φίλων μας των Βρετανών, πολλοί από τους οποίους έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

Σχετικά με το τι θα ισχύσει κατά τους ελέγχους πιστοποιητικών, είμαστε σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση.

Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αποτελεσματικά μέσα προστασίας έναντι πλαστών πιστοποιητικών.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης».

Ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε με έμφαση ότι «το καλοκαίρι του 2021, όταν κάποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να φέρει μαζί το χαμόγελο του.
Εμείς, όμως, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι στην επιστροφή θα έχει βρει και πάλι τη διάθεσή του να χαμογελά».