της Εύας Οικονομάκη

Στην προετοιμασία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ενόψει του καλοκαιριού εστιάζει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Τομεάρχης Τουρισμού της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος προτείνει τη μίσθωση ξενοδοχείων που θα χρησιμοποιηθούν ως μονάδες καραντίνας σε περίπτωση που κάποιος τουρίστας νοσήσει από κορωνοϊό και δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί σε κάποιο νοσοκομείο.

Σε ποια νησιά

Πρόθεση του Γιώργου Χατζημάρκου είναι να μισθωθούν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ξενοδοχεία σε νησιά που αποτελούν δημοφιλείς διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, με τη Ρόδο, την Κω, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη να εξετάζονται ως οι προορισμοί, στους οποίους σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα πρέπει να δημιουργηθούν τα νοσοκομεία καραντίνας.

«Θέλουμε να θωρακίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών και των ντόπιων. Τα ξενοδοχεία αυτά θα δέχονται μόνο κρούσματα που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Δεν γίνεται κάποιος που νοσεί να μείνει 14 ημέρες σε καραντίνα σε κάποιο ξενοδοχείο, το οποίο μπορεί να έχει κλείσει τα δωμάτιά του για τις επόμενες ημέρες», επισημαίνει στο Tourism Today ο Γιώργος Χατζημάρκος.

«Το πιο ισχυρό μας επιχείρημα είναι ότι στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν καταγραφεί μόλις 10 κρούσματα κορωνοϊού και κανένας θάνατος», συμπληρώνει, επισημαίνοντας ότι η περιφέρεια βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για τα ξενοδοχεία που θα χρησιμοποιηθούν ως μονάδες καραντίνας, όσο και για τις δομές υγείας των νησιών.

«Θέλουμε να θωρακίσουμε την ασφάλεια των νησιών μας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Δίνουμε δε ιδιαίτερη βαρύτητα στα νησιά που αποτελούν διεθνείς προορισμούς και έχουν διεθνή αεροδρόμια, με δεδομένο ότι το 80%-85% των επισκεπτών μας έρχονται με αεροπλάνα», λέει ο Γ. Χατζημάρκος.

«Αυτή την περίοδο προετοιμάζονται τα πρωτόκολλα στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε να αποκτήσουμε τουριστική περίοδο ως χώρα. Δουλεύουμε για να σώσουμε την παρτίδα, θέλουμε να πετύχουμε να έχουμε τουριστική σεζόν, τα μεγέθη δεν μπορούμε να τα εκτιμήσουμε γιατί τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα», τονίζει.

Ενίσχυση δομών

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας των νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ενόψει καλοκαιριού, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρά σε επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ, με στόχο να βελτιωθούν οι δομές υγείας των νησιών και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη εξασφαλιστεί σταθμοί μέτρησης δειγμάτων κορωνοϊού σε 7 νησιά, στη Σύρο, στη Νάξο, στην Κω, στη Σαντορίνη, στη Ρόδο, στην Κάλυμνο και στη Λέρο, ενώ ο εξοπλισμός των νησιών θα ενισχυθεί με δύο κάψουλες αρνητικής πίεσης για το ΕΚΑΒ και θαλάμους απομόνωσης.