Το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης ενέκρινε περαιτέρω μέτρα ανακούφισης 92 δισεκατομμυρίων THB (2,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) για να ενισχύσει την οικονομία της, καθώς η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο και παρατεταμένο ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Η Αρχή Τουρισμού της Ταϊλάνδης (TAT) αναμένει ότι το πρόγραμμα θα προσελκύσει 10.000 αλλοδαπούς με επενδυτικές δαπάνες περίπου 300 δισεκατομμυρίων μπατ. Η κίνηση είναι σύμφωνη με ένα ευρύτερο σχέδιο για να δελεάσει ένα εκατομμύριο αλλοδαπούς για να βοηθήσουν την οικονομία.

Η οικονομία της Ταϊλάνδης αναμένεται να αυξηθεί μόλις 0,7% φέτος μετά από μια συρρίκνωση 6,1% πέρυσι, προβλέπει η κεντρική τράπεζα, με τον βασικό τουριστικό τομέα να παραμένει σε τροχιά. Η Ταϊλάνδη νωρίτερα φέτος ενέκρινε ένα επιπλέον σχέδιο δανεισμού 500 δισεκατομμυρίων μπατ για να μετριάσει τον αντίκτυπο της επιδημίας.

Από την εγκεκριμένη στήριξη, η κυβέρνηση θα προσφέρει 42 δισεκατομμύρια THB μεταφορές μετρητών στο πλαίσιο ενός υφιστάμενου συστήματος πληρωμής μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Thanakorn Wangboonkongchana.

Θα υπάρξουν 3 δισεκατομμύρια THB σε ηλεκτρονικά κουπόνια για τους καταναλωτές στο πλαίσιο ενός υφιστάμενου προγράμματος, περίπου 8,1 δισεκατομμύρια THB για τους κατόχους κρατικών προμηθειών και περίπου 1,38 δισεκατομμύρια μπατ για εκείνους με ειδικές ανάγκες, είπε.

«Κάθε μέτρο είναι να τονώσει την ανάκαμψη της οικονομίας και να βοηθήσει τους ανθρώπους και τους επιχειρηματίες», δήλωσε ο Thanakorn.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης 37,5 δισεκατομμύρια μπατ κίνητρο για να βοηθήσει τις μικρότερες επιχειρήσεις να διατηρήσουν 4,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, είπε. Αυτό είναι λιγότερο από ένα προηγούμενο εκτιμώμενο 45,4 δισεκατομμύρια μπατ για 5,04 εκατομμύρια εργαζόμενους, σύμφωνα με τον κρατικό οργανισμό σχεδιασμού.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στους αλλοδαπούς με ειδική βίζα να ενταχθούν σε ένα «ευέλικτο πρόγραμμα συν» και να αναζητήσουν άδειες εργασίας, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Traisuree Traisoranakul. Αλλά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια μέσα σε ένα χρόνο, είτε σε ακίνητα, εταιρείες και τίτλους, είπε.