Το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, θα χρεώνει επιπλέον τους τουρίστες που θα μένουν στο περίφημο μαυσωλείο περισσότερο από τρεις ώρες.

Στο πλαίσιο καταπολέμησης του υπερτουρισμού, ο χώρος Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO βάζει ως όριο παραμονής επισκεπτών τις τρεις ώρες, για να προστατευθεί από την φθορά.
Το 2018, οι αρχές αποφάσισαν να περιορίσουν τον αριθμό τουριστών  στις εγκαταστάσεις ανά ημέρα σε 40.000 και αύξησαν το εισιτήριο από 50 ρουπίες σε 250 ρουπίες για τους Ινδούς και από 16 έως 19 δολάρια για τους διεθνείς επισκέπτες.

“Εάν οι τουρίστες υπερβούν το χρονικό όριο των τριών ωρών, θα τους χρεωθεί ένα επιπλέον ποσό που ισοδυναμεί με το εισιτήριο, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί στην πύλη εξόδου”, δήλωσε ο Vasant Swarakar, επιθεωρητής αρχαιολόγος στο Ταζ Μαχάλ.

Σύμφωνα με την India Today πολλοί διεθνείς τουρίστες έχουν ήδη εκφράσει την ενόχλησή τους με τις νέες τιμές των εισιτηρίων όπου πληρώνουν πολύ περισσότερο από τους ντόπιους για τον ίδιο χρόνο επίσκεψης στο χώρο.