Η σημερινή Eurowings δημιουργήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1993 από τη συγχώνευση των δύο περιφερειακών αεροπορικών εταιρειών.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, δύο πιλότοι, ένα όνειρο. Ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, ο Hans Rudolf Wöhrl ιδρύει τη Nürnberger Flugdienst (NFD) και ο Reinhard Santner ιδρύει την Dortmund Reise- und Industrieflug (RFG).

Το χαρτοφυλάκιο των δύο εταιρειών είναι παρόμοιο και περιλαμβάνει υπηρεσίες αεροταξί, πτήσεις ασθενοφόρων και φορτίου, υπηρεσίες παραθαλάσσιου θέρετρου – τις λεγόμενες αεροπορικές μεταφορές κατά παραγγελία.

Το όνομα «Eurowings» προτάθηκε από έναν υπάλληλο που κέρδισε έναν διαγωνισμό ιδεών με 500 γερμανικά μάρκα για τη νικήτρια συμμετοχή. Το λογότυπο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης σχεδιάστηκε από φοιτητές της Ακαδημίας Τεχνών της Νυρεμβέργης.

Εκείνη την εποχή, η αεροπορική εταιρεία ξεκίνησε με λίγο λιγότερους από 1.000 υπαλλήλους και αεροσκάφη ATR 72 με έλικα. Αν και 32 προορισμοί σε έντεκα χώρες εξυπηρετούνταν ήδη κατά το έτος ίδρυσης, η εστίαση ήταν στις εσωτερικές συνδέσεις.

Για αρκετό καιρό, η Eurowings έπρεπε να πετάει με τους αριθμούς πτήσης των NFD και RFG, επειδή ο κωδικός που χρειαζόταν η Eurowings είχε εκχωρηθεί από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) σε μια θυγατρική της Janlyn PTE με έδρα την Παπούα Νέα Γουινέα.

Μέσα από εντατικές διαπραγματεύσεις, κατέστη τελικά δυνατό να ληφθεί ο κωδικός EW για τις πτήσεις της Eurowings. Η πρώτη πτήση, με τον αριθμό EW733, πήγε από τη Νυρεμβέργη στο Παρίσι το 1994. Στη δεκαετία του 1990, η Eurowings ανέλαβε πτήσεις τροφοδοσίας για την ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM, μεταξύ άλλων, και ήταν καθ’ οδόν προς το Άμστερνταμ με 13 αεροσκάφη κατά καιρούς – αρχικά ως ανταγωνιστής της Lufthansa.

 

2001: Η Lufthansa αποκτά μερίδιο στη Eurowings

Το 2001 σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην ιστορία της Eurowings. Με τη συμμετοχή του Ομίλου Lufthansa, η στρατηγική της εταιρείας αλλάζει: τα αεροσκάφη turboprop αντικαθίστανται από CRJ jets και η Eurowings εκτελεί πτήσεις στο περιφερειακό δίκτυο της Lufthansa.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Eurowings εγκαινιάζει μια πρωτοποριακή εταιρεία χαμηλού κόστους για τη Γερμανία, τη Germanwings, η οποία, σε συνδυασμό με τη Eurowings, σπάει σύντομα το όριο των 10 εκατομμυρίων επιβατών. Ξεκινά η μεγάλη εποχή των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους (σύνθημα: «Πετάξτε ψηλά, πληρώστε χαμηλά»), στην οποία η Germanwings συνεισφέρει το ευέλικτο μοντέλο ναύλων BASIC, SMART και BIZclass. Η ιδέα γίνεται γρήγορα το πρότυπο του κλάδου και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη Eurowings σήμερα. Το 2011, η Eurowings μετακομίζει στο Ντίσελντορφ, τη μεγαλύτερη τοποθεσία εναέριας κυκλοφορίας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

“Light Sky Blue” και “Burgundy”: Κορυφαία χρώματα της Eurowings από το 2014
Το 2014, η εταιρεία αποκτά την εμφάνιση και την ταυτότητα της επωνυμίας που είναι γνωστή για σήμερα, με τα κορυφαία χρώματα “Light Sky Blue” και “Burgundy”. Η νέα στρατηγική περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σημαντική επέκταση της Germanwings και της Eurowings σύμφωνα με τα αυξανόμενα ταξίδια: ο προηγούμενος στόλος μικρότερων αεροσκαφών CRJ της Eurowings θα αντικατασταθεί από 23 αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320.

Ωστόσο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της εταιρείας είναι το ατύχημα της πτήσης 4U9525 της Germanwings στις 24 Μαρτίου 2015, που στοίχισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους. Μια εκδήλωση που θα μείνει για πάντα στη συλλογική μνήμη.

Στη συνέχεια, η Eurowings αρχίζει να επεκτείνεται μακριά από τα γερμανικά αεροδρόμια, ανοίγοντας σύντομα μια βάση στη Μαγιόρκα και ιδρύοντας την πτήση Eurowings Europe για πανευρωπαϊκά δρομολόγια εκτός Γερμανίας. Και η δυναμική εξέλιξη συνεχίζεται: μετά το τέλος της Air Berlin το 2017 και την εξαγορά μεγάλου μέρους του στόλου, δημιουργούνται εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας – πολλές από τις οποίες καλύπτονται από πρώην συναδέλφους της AirBerlin.

Eurowings σήμερα: η αεροπορική εταιρεία αξίας για την Ευρώπη

Σήμερα, η Eurowings ξεχωρίζει ρητά από το τμήμα των αερομεταφορέων εξαιρετικά χαμηλού κόστους με τη σαφή θέση της ως ο μεταφορέας αξίας της Ευρώπης για ιδιώτες και επαγγελματίες ταξιδιώτες. Η θυγατρική της Lufthansa συνδυάζει φθηνές και ευέλικτες πτήσεις με καινοτόμες και φιλικές προς τον πελάτη υπηρεσίες – μια στρατηγική με την οποία επεκτείνει την ηγετική της θέση στη γερμανική αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, εστιάζει στις βασικές ανάγκες των σημερινών αεροπορικών ταξιδιωτών: περισσότερη ευελιξία, προσιτή άνεση και βιωσιμότητα.

«Υπάρχουν πολύ λίγες αεροπορικές εταιρείες στη Γερμανία που έχουν επιτύχει για 30 χρόνια σε ένα δύσκολο περιβάλλον αγοράς και έχουν επανειλημμένα κατακτήσει τις δυναμικές αλλαγές. Είναι ακόμη πιο υπέροχο που μπορούμε να γιορτάσουμε τα 30ά μας γενέθλια ως η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία διακοπών της Γερμανίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurowings, Jens Bischof. «Οφείλουμε αυτήν την επιτυχία πρώτα και κύρια στους περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους μας από 60 χώρες που έχουν βρει την επαγγελματική τους στέγη μαζί μας. Αυτή η διαφορετικότητα μας κάνει δυνατούς. Γιατί αυτό που ανέκαθεν ξεχώριζε τη Eurowings είναι το πολύ ιδιαίτερο ομαδικό πνεύμα και η ικανότητα να αντιδρά γρήγορα σε συνεχώς νέες αλλαγές της αγοράς. Ευχαριστούμε, Team Eurowings – ορίστε τα επόμενα 30 χρόνια!»

Ο στόλος της Eurowings περιλαμβάνει περισσότερα από 100 αεροσκάφη που πετούν σε 140 προορισμούς σε περισσότερες από 50 χώρες. Εκτός από τις βάσεις της στην Κολωνία/Βόννη, το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, τη Στουτγάρδη και το Βερολίνο, η Eurowings έχει επίσης σημαντικές δραστηριότητες στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, το Σάλτσμπουργκ, την Πράγα και τη Στοκχόλμη. Αυτό καθιστά τη θυγατρική της Lufthansa μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες αναψυχής στην Ευρώπη. Κάθε λεπτό, ένα αεροσκάφος της Eurowings απογειώνεται ή προσγειώνεται κάπου στην Ευρώπη.

 

Εστίαση στη βιωσιμότητα

Η Eurowings συνδυάζει το πάθος της για πτήσεις με την εταιρική ευθύνη για το περιβάλλον. Στόχος της είναι να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο μισό έως το 2030 και να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτό ήταν η εισαγωγή του πιο αποτελεσματικού αεροσκάφους μεσαίων αποστάσεων στον κόσμο, του Airbus A320neo, στον στόλο το 2022. Κάθε νέο αεροσκάφος Αυτός ο τύπος εκπέμπει 4.500 τόνους λιγότερο CO 2 ετησίως σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Επιπλέον, περισσότερα από 50 έργα με στόχο τη διατήρηση των πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος βρίσκονται σε εξέλιξη στη Eurowings.

Αποζημίωση άνθρακα με το πάτημα του ποντικιού, τακτικές πτήσεις, φιλικές υπηρεσίες, οι πιο ευέλικτες επιλογές επανακράτησης στον κλάδο ή μια δωρεάν μεσαία θέση από δέκα ευρώ – αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά παραδείγματα της σύγχρονης φιλοσοφίας αξίας με την οποία η Eurowings παρουσιάζεται ως νέος, σύγχρονος και καινοτόμος, ακόμη και μετά από 30 χρόνια.