Έφτασαν οι γιορτές των Χριστουγέννων που αποτελούν για τα τουριστικά γραφεία την τελευταία ευκαιρία για ένα θετικό κλείσιμο του οικονομικού έτους.

Το τουριστικό κλίμα των ημερών αναμένεται να κινηθεί στην καλύτερη περίπτωση σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι μέχρι και σε ποσοστό 20%, γεγονός που θα καθορίσει και τις εξελίξεις στην λειτουργία τόσο των τουριστικών γραφείων, όσο και ορισμένων ξενοδοχείων αστικών περιοχών και χειμερινών προορισμών. Οι λόγοι και οι αιτίες είναι γνωστές και έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την οικονομική ύφεση, τη μη ύπαρξη διαθέσιμου εισοδήματος για αναψυχή, κλπ. Ειδικά για τους αστικούς προορισμούς οι κρατήσεις είναι αρκετά περιορισμένες για την περίοδο των εορτών και θα στηριχθούν σε μεγάλο βαθμό σε ειδικά γκρουπ με πακέτα διασκέδασης!!! (αεροπορικό εισιτήριο ακόμη και business class, διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο του κέντρου και κράτηση με ελάχιστη κατανάλωση σε κέντρο διασκέδασης) από εξωτερικό (κυρίως Κύπρο, Ισραήλ). Οι χειμερινοί προορισμοί προσφέρουν μόνο μέσω πρακτορείων ειδικές εκπτώσεις αλλά δεν φαίνεται να υποκινείται το κοινό. Η κίνηση προς το εξωτερικό δείχνει σημεία κόπωσης σε σχέση με πέρσι και ήδη είναι ορατά τα αποτελέσματα της διακοπής και αναπροσαρμογής δρομολογίων για τους εξωτικούς προορισμούς κυρίως. Τέλος, πτώση εμφανίζουν και οι ηλεκτρονικές κρατήσεις (λόγω κυρίως της αναζήτησης τουριστικών πακέτων παρά μεμονωμένων τουριστικών υπηρεσιών).

Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν θυμίζουν την χειμερινή περίοδο, έχουν αρχίσει και προβάλλονται σε πολύ καλές τιμές τουριστικά πακέτα για τους χειμερινούς προορισμούς της γειτονικής Βουλγαρίας, ειδικά από την Θεσσαλονίκη (οδικώς). Για τον εσωτερικό τουρισμό ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί εκπτωτικά πακέτα, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζουν τα λίγα και μικρά ξενοδοχεία των καθιερωμένων χειμερινών προορισμών της χώρας (Παρνασσός, Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Άγιος Αθανάσιος Σέλι, κλπ), που δίνουν μέχρι στιγμής προσφορές για όλες τις ημέρες εκτός από 3ήμερα και εορτές (προς το παρόν). Στην απόφασή τους αυτή βοηθά και ο καλός καιρός που δεν καθιστά θελκτικό τον χειμερινό προορισμό (ελλείψει χιονιού). Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις ειδικών, αναμένεται προς το τέλος του έτους και τους πρώτους μήνες του νέου να έχουμε ιδανικές συνθήκες για όλους σχεδόν τους χειμερινούς προορισμούς.

Οι τιμές για ένα εορταστικό 3ήμερο Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς σε γνωστούς χειμερινούς προορισμούς, με πρωινό και τα εορταστικά σετ μενού θα κινηθούν από 150 – 290 ευρώ το άτομο.    

Στην Ε.Ε. οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι κυρίως οικογενειακές εορτές οπότε δεν υπάρχει σημαντική κίνηση για τον εσωτερικό τουρισμό. Σε αυτό ευνοεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σε πλήρη εξέλιξη και οι καιρικές εκείνες συνθήκες που θα έδιναν την δυνατότητα της πλήρους λειτουργίας των γνωστών χειμερινών θέρετρων της Κεντρικής Ευρώπης. Φυσικά όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις είναι σε λειτουργία αλλά χωρίς να βρίσκονται σε κορύφωση. Τα τουριστικά πακέτα που προβάλλονται τις ημέρες αυτές είναι κυρίως για τους εξωτικούς και μακρινούς προορισμούς όπου οι προσφορές είναι εντυπωσιακές. Από Γερμανία (οποιοδήποτε αεροδρόμιο ακόμη και μικρό τύπου low cost) υπάρχουν ολοκληρωμένα τουριστικά πακέτα για την Καραϊβική, την Άπω Ανατολή, την Νότια Αμερική, κλπ που ξεκινούν από 450 ευρώ το άτομο σε δίκλινο για 7 ημέρες (είτε Χριστούγεννα είτε Πρωτοχρονιά) συμπεριλαμβανομένου του αεροπορικού εισιτηρίου και του ξενοδοχείου 4 ή 5 αστέρων με το πρωινό. Κυρίαρχο ρόλο στις επιλογές του κοινού έχουν και οι πολυτελείς κρουαζιέρες κυρίως στην Καραϊβική που ξεκινούν από τα 600 ευρώ το άτομο σε δίκλινη καμπίνα. 

Σε χώρες εκτός Ε.Ε. και κυρίως στις ΗΠΑ υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές τόσο για τους εσωτερικούς χειμερινούς προορισμούς (Aspen, Vail, Colorado, Vermont), το Las Vegas, τους προορισμούς του καλού καιρού Florida, California, Caribbean, κλπ. Είναι η εποχή που μετακομίζει ο Βοράς και πηγαίνει στον Νότο λόγω του καλού καιρού. Επίσης το 40% των τουριστικών πακέτων αφορούν την κρουαζιέρα στην Καραϊβική όπου οι τιμές είναι σύμφωνα με τις εταιρείες διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων σε καλά επίπεδα για όλα τα γούστα. Μεγάλη είναι και η κίνηση και των θεματικών πάρκων που υπάρχουν στην χώρα (Disneyland, Universal Studios, EPCOT Center, κλπ) που προσελκύουν πολύ κοινό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μόνο η Disneyland, προσελκύει πάνω από 110 εκ επισκέπτες τον χρόνο!!!

Χρήστος Νικολαίδης