Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη στα ταξίδια μετά την πανδημία, απογειώνει την κίνηση στο Χίθροου και το αεροδρόμιο αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τα κέρδη του.

Ο κόμβος του Λονδίνου προβλέπει 61,4 εκατομμύρια επιβάτες για φέτος, 7 εκατομμύρια υψηλότερα από την πρόβλεψη τον Ιούνιο. Το ποσοστό είναι λίγο πάνω από το 75% των επιπέδων πριν από την πανδημία του 2019.

Οι επιβάτες για τους πρώτους 11 μήνες του έτους έφτασαν τα 55,7 εκατομμύρια παρά το ανώτατο όριο που επιβλήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Η πρόβλεψη για το 2023

  • Η πρόβλεψη του Χίθροου για το 2023 είναι ότι 67,2 εκατομμύρια επιβάτες θα χρησιμοποιήσουν το αεροδρόμιο, αντιπροσωπεύοντας περαιτέρω ανάκαμψη στο 83% των επιπέδων του 2019.
  • Το προσαρμοσμένο ebitda προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4% στα 1.747 εκατομμύρια λίρες.

Το αεροδρόμιο πρόσθεσε ότι η επαναφορά σε πλήρη δυναμικότητα παραμένει η κορυφαία προτεραιότητά του.

«Το Χίθροου έχει ήδη προσλάβει 16.000 άτομα από τον περασμένο Νοέμβριο και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με τις αεροπορικές εταιρείες και τις υπηρεσίες εδάφους τους για να ενισχύσουμε τις προσλήψεις το επόμενο έτος, αναφέρει σε ανακοίνωση του το αεροδρόμιο.

Η δουλειά μας από το καλοκαίρι έχει στόχο να λειτουργήσουμε την χειμερινή αιχμή χωρίς κανέναν περιορισμό στον αριθμό των επιβατών.»

Σχετικά με 8ήμερη απεργία μέσα στις γιορτές (στις 23, 24, 25 και 26 Δεκεμβρίου και στις 28, 29, 30 και 31 του μήνα) του προσωπικού ασφαλείας ελέγχου συνόρων αεροδρομίων του Ηνωμένου Βασιλείου, το Χίθροου διαβεβαίωσε πώς θα προστατεύσει «τα πλήρη προγράμματα λειτουργίας και η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών θα μείνει ανεπηρέαστη».

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του Χίθροου «δεδομένης της ισχυρής απόδοσης κίνησης, τα προσαρμοσμένα ebitda (κέρδη) προβλέπεται να είναι 1.678 εκατομμύρια λίρες, αύξηση 308 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιουνίου.

Αυτό αντανακλά υψηλότερα έσοδα καθώς η ζήτηση έχει ανακάμψει, με το λειτουργικό κόστος να παραμένει σταθερό σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου.

Η θέση ρευστότητας μας παραμένει ισχυρή και αναμένουμε να ολοκληρώσουμε τη χρονιά με διαθέσιμα 4,3 δις λίρες σε μετρητά και δεσμευμένες διευκολύνσεις, επαρκείς για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων μέχρι το 2025 βάσει της βασικής μας περίπτωσης.

Σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά έσοδα, έχουμε ετοιμάσει την οικονομική μας πρόβλεψη χρησιμοποιώντας χρέωση 31,57 λιρών, σύμφωνα με την πρόταση ενδιάμεσου ανώτατου ορίου τιμών για το 2023 που δημοσιεύτηκε από την ΥΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου».

Χίθροου και χρεώσεις

Το αεροδρόμιο επέκρινε την πρόταση της ρυθμιστικής αρχής αεροπορίας (CAA) για μέση μελλοντική χρέωση 24,14 λίρες.

Εάν επιβληθεί, αυτό «θα είχε ως αποτέλεσμα ένα αεροδρόμιο που υπολείπεται πολύ από αυτό που περιμένουν οι επιβάτες μας», τονίζει το Χίθροου.

Η ανάλυση μας δείχνει ότι οι προτάσεις της CAA -όπως ορίζονται επί του παρόντος- δεν είναι παραδοτέες ή χρηματοδοτήσιμες λόγω σφαλμάτων στις προβλέψεις της CAA για βασικά ρυθμιστικά δομικά στοιχεία.

Εάν αυτά τα λάθη δεν διορθωθούν, θα περιορίσει τις επενδύσεις στο αεροδρόμιο κόμβου του Ηνωμένου Βασιλείου όταν η οικονομική ανάκαμψη της χώρας το χρειάζεται περισσότερο».

Το Χίθροου αναμένει από την CAA να εκδώσει την τελική της απόφαση σχετικά με τις χρεώσεις ως μέρος μιας ρυθμιστικής αναθεώρησης στις αρχές του νέου έτους.