Σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο μείωση των εσόδων για τον κλάδο των αερομεταφορών, τουλάχιστον 43 εμπορικές αεροπορικές εταιρείες χρεοκόπησαν παγκοσμίως μέχρι τον Οκτώβριο, σχεδόν 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν στον τομέα των αεροπορικών εταιρειών. Tο έτος 2020, από διάφορες μετρήσεις, ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της αεροπορίας.

Ενώ οι περιορισμοί στα ταξίδια δεν έχουν αρθεί πλήρως, οι αεροπορικές εταιρείες εξετάζουν πιθανή αναβίωση των μεταφορών με την κυκλοφορία εμβολίων. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες του κλάδου προτείνουν ότι οι ελπίδες για ομαλή ανάκαμψη εξακολουθούν να είναι συγκρατημένες – προφανείς από την πτώση των τιμών των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών τον περασμένο μήνα, λόγω των ειδήσεων για μια μεταλλαγμένη παραλλαγή κορωνοϊού που αναδύθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα βιβλία ιστορίας θα καταγράψουν το 2020 ως τη χειρότερη οικονομική χρονιά της βιομηχανίας. Οι αεροπορικές εταιρείες μείωσαν τα έξοδα κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα κατά τη διάρκεια του 2020 και εξακολουθούν να αντισταθμίζουν τις άνευ προηγουμένου απώλειες. Αν δεν υπήρχε οικονομική υποστήριξη 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις κυβερνήσεις, θα είχαμε δει μαζικές πτωχεύσεις », δήλωσε ο Alexandre de Juniac, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).