Αφού η ηπειρωτική Κίνα χαλάρωσε τα μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19 , το Χονγκ Κονγκ ακολούθησε το παράδειγμά του και είπε ότι οι κάτοικοι της πόλης δεν απαιτείται πλέον να προσκομίζουν απόδειξη εμβολιασμού όταν εισέρχονται σε δημόσιους χώρους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι Κα-τσιού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα νέα βήματα έγιναν με βάση τον «ευρύ εμβολιασμό» των κατοίκων της πόλης.

Ο Λι είπε ότι το Χονγκ Κονγκ είχε ήδη ένα «σχετικά ευρύ και ολοκληρωμένο αντι-επιδημικό φράγμα».

Τα νέα μέτρα ισχύουν από την Πέμπτη.

«Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και (όταν το ποσοστό εμβολιασμού φτάσει) το 94%, οι κίνδυνοι πανδημίας είναι ελεγχόμενοι», είπε. «Δεν θα επιστρέψουμε στον παλιό δρόμο (του αυστηρότερου ελέγχου της πανδημίας)», ανέφερε ο Λι, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η διοίκηση στην ημιαυτόνομη περιοχή έχει τερματίσει τα όρια χωρητικότητας του χώρου, τα όρια συγκέντρωσης δημόσιων ομάδων και την απαίτηση αρνητικών τεστ για τις αφίξεις.

«Οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλονται σε απομόνωση στο σπίτι εάν διαπιστωθεί ότι έχουν στενές επαφές με ασθενείς με COVID-19. Αλλά εξακολουθούν να απαιτείται να υποβληθούν σε τεστ μόνοι τους για τουλάχιστον πέντε ημέρες», είπε ο Λι.

Ωστόσο, η διοίκηση της πόλης ζήτησε από τους ανθρώπους να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Το Χονγκ Κονγκ είναι επίσης έτοιμο να ξαναρχίσει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα με την ηπειρωτική Κίνα στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά δεν θα επιτραπεί στους μη εμβολιασμένους διεθνείς αφίξεις να εισέλθουν στο Χονγκ Κονγκ.

Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, η απομόνωση για ασθενείς με COVID-19, οι καθημερινές ταχείες δοκιμές για μαθητές και καθηγητές και η απαγόρευση φαγητού στα φέρι θα εξακολουθήσουν να συνεχιστούν.

Το Χονγκ Κονγκ έχει αναφέρει 2,5 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 11.562 θανάτων, μέχρι στιγμής.