Ο κόσμος ανοίγει αργά ξανά, σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), με προορισμούς να χαλαρώνουν προσεκτικά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω COVID-19.

Ο UNWTO παρακολουθεί την παγκόσμια αντίδραση στο COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας.

Η τέταρτη έκδοση του νέου COVID-19 “Σχετικοί περιορισμοί ταξιδιού: Μια έκθεση Global Review for Tourism”, εξέτασε και πάλι τα μέτρα 217 προορισμών παγκοσμίως από τις 18 Μαΐου 2020.

Η έρευνα δείχνει ότι επτά προορισμοί έχουν μειώσει δραστικά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ αρκετοί ακόμη συζητάνε για το άνοιγμα των συνόρων.

Περιορισμοί ταξιδιού και προορισμοί

  • Το 100% όλων των προορισμών παγκοσμίως εξακολουθούν να έχουν κάποια μορφή περιορισμών ταξιδιού που σχετίζονται με το COVID-19.
  • Από τις 18 Μαΐου, το 75% συνέχισε να κλείνει πλήρως τα σύνορα του στον διεθνή τουρισμό.
  • Στο 37% όλων των περιπτώσεων, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν τεθεί σε ισχύ για 10 εβδομάδες.
  • Το 24% των παγκόσμιων προορισμών είχε περιορισμούς για 14 εβδομάδες ή περισσότερο.

“Επαγρύπνηση, υπευθυνότητα και διεθνής συνεργασία”

Οι περιορισμοί στα ταξίδια αρχίζουν να χαλαρώνουν, αλλά χρειάζεται προσοχή, επισημαίνει ο επικεφαλής του UNWTO.

“Η έγκαιρη και υπεύθυνη ελάφρυνση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα βοηθήσει στην εξασφάλιση των πολλών κοινωνικών και οικονομικών οφελών που οι τουριστικές εγγυήσεις θα επιστρέψουν με βιώσιμο τρόπο τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζούραμπ Πολολικασβίλι.

Αυτό θα συμβάλει στην επιβίωση πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο τομέας είναι η κινητήρια δύναμη της αειφόρου ανάπτυξης και ένας πυλώνας των οικονομιών.

Το UNWTO τονίζει την ανάγκη επαγρύπνησης, υπευθυνότητας και διεθνούς συνεργασίας καθώς ο κόσμος ανοίγει ξανά αργά”.